1:05 am - Petak April 19, 2019

Nezaboravno druženje mladičara na obalama Drine

U Ustikolini održan tradicionalni Internacionalnu kup u lovu mladice
U  organizaciji SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline,  na obalama Drine, u subotu, 28.    januara 2012. godine, održan je  9. Internacionalni Kup u lovu mladice, pod nazivom “Memorijal Halil Sofraždija”. Poslednjeg dana sezone lova mladice  na Drini  okupilo   se 60  mladičara iz Ustikoline, Foče, Goražda, Prače, Pala, Sarajevske općine Novi Grad,  Visokog, Fojnice  i Višegrada.
Prije početka takmičenja, biranim riječima,  prisutnima su se obratio Almir Kuljuh prvi čovjek  ribara iz Ustikoline, a potom i Bahrudin  Vrana,  član  UO SRS FBiH  koji je otvorio ovaj skup i pozdravio sve učesnike vrlo toplim riječima, naglasiviši da  ovaj internacionalniu kup ima još jednu  izuzetno  veliku dimenziju, jer se organizuje u čast i sjećanja na plemeniti lik rahmetli Halila  Sofradžije, koji je davne 1941. godine  na Drini ulovio mladicu tešku  58 kilograma. Ta ulovljena  kraljica naših voda do danas  je ostala
svjetska  rekorderka.
Sportski entuzijasti, ljubitelji prirode  i ribolova iz Ustikoline  pokazali su se kao odlični organizatori i domaćini  ovog takmičenja, te im pripadaju  sve pohvale  za uspješnu organizaciju ovogodišnjeg  takmičenja mladičara  na Drini.  Za sve učesnike domaćini su obezbjedili kafu, sok, čaj, rakiju i vojnički paslju. Bili su optimalni uslovi za pecanje. Istina i ovog puta bilo je prohladno, ali to ništa nije smetalo ribarima da se druže pored Drine.
Na  ovom takmičenju ulovljena je samo jedna manja mladica, od 3,5 kilograma.
Sretni ribolovac bio je  Refik Duran – Fujdo iz Međeđe koji je na lokalitetu Mrđalići iz  Drine izvukao mladicu od 3,5 kg. Mamac  je bio peš iz lične radionice.
–    Pecao sam na mnogim rijekama, ali Drina je  posebna. Uživam  u prirodnim ljepotama  koje je okruđuju, a.li i ribolovu, jer nikada ne  znate šta ćete upecati na rijeci koja je bogata ribljim fondom.  I Danas sam uživao u priropdnim ljepotama i družio se sa  mladičarima iz svih krajerva  naše zemlje. Ulovio sam  mladicu od 3,5 kg, a još sam jednu imamo na  udici koja mi je spala dok sam je privlačio na suho., kaže Refik Duran – Fujdo.
–    Ovo takmičenje proteklo je po lijepom, ali hladnom vremenu  i u dobrom raspoloženju. Želimo  da nam ponovo dođete  i naredne godine  kako bi smo se družili u prirodi uz obale ljepotice Drine.  Ova rijeka krije kapitalne primjerke  kraljice naših rijeka  i nadam se da će neko od  takmičara naredne godine uloviti  kapitalnu mladicu, kaže  Sulejmen Dreca, sekretar  SRD “Halil Sofradžija”.
Tekst i slike: Ismet BAJROVIĆ

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Takmičenja

9 Responses to “Nezaboravno druženje mladičara na obalama Drine”