EkologijaNajnovije vijesti

Plastične kese odlaze u istoriju

Ako je suditi po riječima evropskog komesara za životnu sredinu Janeza Potočnika plastičnim kesama je najvjerovatnije odzvonilo.
“Preispitujemo sve mogućnosti, pa čak i zabranu upotrebe u EU”
, izjavio je Potočnik, čije riječi prenosi “Dojče vele”.
Statistika pokazuje da stanovnik EU svake godine upotrijebi prosječno oko 500 kesa, od kojih većinu samo jednom.
Svakodnevno nas u supermarketima na kasama prodavačice pitaju da li želimo plastičnu kesu. Vrlo često nas ni ne pitaju nego nam kupljene stvari pakuju u istu tu kesu. Kese često završavaju u đubretu, ali i u prirodi gdje njihovo razgrađivanje traje stotinama godina.
Upravo to bi Potočnik htio da spriječi. I u želji da to ostvari spreman je da uvede zabranu prodaje plastičnih kesa u EU, konstatuje “Dojče vele”.
Prema navodima Zavoda za zaštitu životne sredine 25 odsto svih država na svetu zabranilo je upotrebu ovih kesa ili povećalo njihove cijene. U Belgiji i Irskoj su kese oporezovane ili se naplaćuju. Na taj način želi se smanjiti zagađivanje prirode.
U Sredozemnom moru pluta oko
250 milijardi plastičnih otpadaka čija ukupna masa iznosi 500 tona. Velika opasnost prijeti od malih plastičnih otpadaka kaže Heribert Vefers referent u Zavodu za zaštitu životne sredine.
„Ne radi se samo o ogromnim plutajućim površinama smeća nego, prije svega, o malim plastičnim otpacima, koji nam prave probleme jer ih u pojedinim dijelovima ima više od planktona. To znači da ih ribe gutaju i u sebi imaju više plastike nego planktona. Postoji opasnost da morske stvorenja uginu od gladi sa punim stomacima.“

Plastika predstavlja veliku opasnost i za morske ptice koje mogu da se zapetljaju i uguše. Osim toga, proizvodnja plastičnih kesa troši dragocjene resurse kaže Stefan Gabrijel Haufe iz Savezne agencije za zaštitu životne sredine: „Plastične kese se prave od nafte, dakle sirovog materijala, koji bi u jednom trenutku mogao da nestane. To znači da smanjenom upotrebom plastičnih kesa čuvamo te resurse.“
Sa 60 upotrebljenih kesa godišnje po glavi stanovnika, Nijemci troše upola manje plastičnih kesa od Australijanaca. Pri tom, Njemačka ima veoma dobar sistem za reciklažu.
U svakom slučaju, zabrane su svrsishodne ako postoji odgovarajuća alternativa. Tako su u Italiji plastične kese zabranjene i zamijenjene biorazgradivim kesama. Njemački stručnjaci nisu pristalice tih mjera zato što te kese nisu zaista ekološke jer njihovo razgrađivanje takođe traje 100 godina.
Savezna agencija za zaštitu životne sredine u Nemačkoj protivi se zabrani upotrebe plastičnih kesa i predlaže da se apeluje na potrošače da plastične kese zamijene sa platnenim torbama.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.