Najnovije vijestiOstale vijesti

Mirići nemaju problema s plasmanom na tržište: Uzgoj ribe unosan je biznis

Braća Milenko i Stojan Mirić iz Porebrica kod Pelagićeva odlučili su 2006. godine krenuti u proizvodnju ribe. Sagradili su ukupno pet jezera, površine 3,7 hektara, namijenjenih za uzgoj konzumne ribe. Iako se uložena sredstva i trud braći Mirić još nisu u potpunosti isplatili, riba s ovih ribnjaka odlazi na tržište.
– Do sada smo uložili oko 150.000 maraka u gradnju ovih jezera, nabavku opreme, hranu za ribe. Ovaj biznis je unosan, ali na duge staze – kaže Stojan Mirić.
Dodaje da su se bazirali na kompletnu proizvodnju, od šaranske mlađi do konzumnog šarana. Planiraju proizvoditi i plemenitu ribu kao što su smuđ i som te će nastojati da prošire kapacitete jezera i da vodena površina bude barem pet hektara.
Kako bi nastavili s razvojem, neophodna su nova ulaganja. Mirići traže potencijalne investitore i izvore finansiranja.
– Nemamo problema s plasmanom na tržište, jer je naša riba kvalitetna, a hranimo je isključivo organskom hranom – ističe Stojan Mirić.
Dodaje da u Porebricama postoje i znatni potencijali za razvoj seoskog turizma pa im je namjera da sagrade i nekoliko bungalova, a sve kako bi našli dodatne izvore finansiranja.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.