Iz svijetaNajnovije vijesti

Kitovi ubice tužili vodeni park

Okružni sud u San Diegu odbacio je tužbu protiv vodenog parka Sea World  koju je u ime pet orki – kitova ubica podigla organizacija za zaštitu životinja PETA.

PETA je u ime kitova iz Sea Worlda podigla tužbu u kojoj se traži da im se odobri ista ustavna zaštita od ropstva kao i ljudima.

PETA-ini advokati su naveli kako se kitovi ubice u vodenim parkovima tretiraju kao robovi, jer su prisiljeni živjeti u malim bazenima i svakog dana nastupati pred publikom.

Tužitelji su se pozvali na 13. amandman američkog ustava kojim je ukinut svaki oblik ropstva i prisilnog rada u SAD-u.

“Kao što ne zavisi ni od rase, pola ili etničke pripadnosti roba, ropstvo ne zavisi ni od njegove vrste. Prinuda, ponižavanje i potčinjavanje su osnovne karakteristike ropstva kojima su i ove orke izložene”, naglasio je advokat PETA-e.

Sud je odbio tužbu uz obrazloženje kako kitovi nemaju ista konstitutivna prava kao i ljudi.
“Jedina razumna interpretacija 13. amandmana je da se on odnosi na osobe, a ne na orke. Istorijski i savremeni izvori otkrivaju da se pojmovi ropstvo i prisilni rad vežu samo za osobe,”
pojasnio je sudac Jeffrey Miller.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Pravna služba Sea Worlda pozdravila je odluku suda smatrajući kako je slučaj čisto gubljenje vremena i novca, dok su u PETA-i razočarano utvrdili kako sudska odluka neće promijeniti činjenicu da orke žive kao robovi u vodenim parkovima.

Bio je ovo prvi slučaj u istoriji američkog pravosuđa u kojem se odlučivalo trebaju li životinje uživati istu ustavnu zaštitu kao i ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.