Iz svijetaNajnovije vijesti

Riblji rat između Norveške i Rusije

Ruska veterinarska služba je ustanovila da riblji proizvodi uvezeni iz Norveške nisu u skladu sa sanitarnim normama.

Nakon provjere proizvoda, za 22 od 43 norveška preduzeća koja svoje proizvode isporučuju u Rusiju uvedena je pojačana laboratorijska kontrola, dok je za četiri preduzeća zabranjena isporuka ribe u Rusiju.

Nakon što su, i pored upozorenja, u isporukama lososa i krabe iz Norveške ponovo pronađene salmonela i ešerihija koli, zabrana uvoza proširena je na još tri firme.

Po navodima ruskih medija, ukoliko riblji proizvodi ne budu odgovarali sanitarnim zahtjevima Rusije i Carinske unije (Rusija, Belorusija, Kazahstan), Rusija bi mogla da potpuno zabrani uvoz ribe i morskih plodova iz Norveške.
Najavu moguće zabrane neki komentatori su smjestili u politički kontekst. Rusija i Norveška imaju nerješenih pitanja koja se odnose na ugovor o razgraničavanju morskih prostora u Barencovom moru.

Uz napomenu da Rusija nije jedina zemlja koja u zadnje vrijeme ima problema sa norveškim isporučiocima, takođe zbog neispunjenih sanitarnih normi koje bi se morale poštovati, većina analitičara smatra da i ekonomski razlozi mogu doprinjeti mogućoj zabrani uvoza.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

Rusija je prošle godine postala najveći uvoznik norveške ribe. Godine 2011. uvoz je iznosio 300 hiljada tona. Zato ruske vlasti, po mišljenju analitičara, zabranom uvoza ribe iz Norveške pokušavaju da podrže domaće proizvođače kako bi zauzeli onaj dio tržišta koji za sada pripada norveškim kompanijama.

Ipak, sa njima se ne slažu sami ruski proizvođači ribe. Jer jedina alternativa norveškom lososu su nerka i pastrmka iz ribnjaka ali njihova proizvodnja na godišnjem nivou nije veća od 65 hiljada tona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.