Hitno zaštititi biodiverzitet u Bosni i Hercegovini!

Procesuirati odgovorne za nelegalnu trgovinu životinjama u BiH!
Nelegalno ubijanje i trgovina životinjama predstavlja jedan od alarmantnih problema u sistemu zaštite biodiverziteta u Bosni i Hercegovini i odgovorni se moraju procesuirati.
Smatraju to predstavnici triju udruženja, Ornitološko društvo „Naše ptice“, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i banjalučki Centar za životnu sredinu, koji ukazuju da su do sada uglavnom prijavljivani slučajevi krivolova i rijetko slučajevi zlostavljanja životinja.
„U većini slučajeva reakcija na navedene prijave je izostajala pravdajući se nedostatkom inspekcijske službe ili bi rijetko i niskim kaznama bili procesuirani počinioci prekršaja“, smatraju udruženja i podsjećaju na još jednu kategoriju krivičnih prekršaja, a to je nelegalno ubijanje i trgovina životinjama.

Ova kategorija je obuhvaćena zakonima na državnom (Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja) i entitetskim (Zakon o zaštiti prirode i Zakon o lovu) nivoima, kao i zakonima kantona i nižih nivoa vlasti koji tretiraju datu oblast. Također, krše se i odredbe entitetskih pravilnika „O uslovima pod kojima se može vršiti prepariranje divljači i držanje trofeja javno izloženih u objektima, kao i upotreba mesa divljači u ekoturističkim objektima“ . Konačno od posebne važnosti je naglasiti da se krše odredbe međunarodnih konvencija (CITES, Bernska i Bonska konvencija).

Rezultati analize koju smo proveli pokazuju da je od aprila 2011. do 5. marta 2012. na internet stranici www.pik.ba objavljeno 116 oglasa posvećenih trgovini divljim životinjama.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Članovi udruženja u akciji uređenja ribogojilišta Bistričak

Šest oglasa odnosi se na nedozvoljena sredstva za masovno hvatanje i uništavanje divljih životinja – klopke, mreže i
vabilice.

Detaljnim pregledom oglasa zabilježen je veliki broj, na prodaju izloženih, divljih životinja iz klase: gmizavaci, ptice i sisari. Od gmizavaca na prodaju se nudi Vipera ammodytes poskok i Testudo hermanni šumska kornjača.

Najviše oglasa, ukupno 85 posvećeno je prepariranim ili živim divljim pticama. Pri tome obuhvaćena je 21 vrsta ptica od kojih su u BiH dvije vrste zaštićene lovostajem, a ostalih 19 vrsta trajno je zakonom zaštićeno.

Od ptica, u slobodnoj prodaji, najzastupljeniji su predstavnici iz porodice zeba, osam vrsta na 55 oglasa. Najznačajnije vrste su dnevne ptice grabljivice: Accipiter gentilis jastreb (šest primjerka), Buteo buteo mišar (36 primjerka), Falco peregrinus sivi soko (preparat), Falco tinnunculus vjetruška (jedna ptica), kao i preparat globalno ugroženog bukavca Botaurus stellaris.

Također, 29 oglasa odnosi se na predstavnike iz klase Mamailia sisari, među kojima su najznačajniji preparati medvjeda Ursus arctos i vidra Lutra lutra.

Cijene preparata ili živih primjeraka su veoma raznovrsne. Tako se neki od predstavnika iz porodice zeba može dobiti za 10 -100, ptice grabljivice koštaju 50-150 KM, dok najveću vrijednost imaju preparati medvjeda čije cijene se kreću 1.300- 6.000 KM.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS FBiH za seniore i seniorke u lovu ribe udicom na plovak (ekipno)

Ova udruženja su web oglasima pik.ba, nadležnim državnim (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH) i entitetskim ministarstvima (Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS) poslala dopis s informacijom i inicijativom za procesuiranje osoba koje su objavile oglase, odnosno za pokretanje inspekcijskih radnji na internet portalima i pokretanje krivičnih prijava osobama koje ovim putem vrše nelegalnu trgovinu životinjama.

Također, informacija će biti proslijeđena i u tri krovna lovačka udruženja s inicijativom uključivanja kontrole, saglasno zakonima o lovu i pravilnicima o prepariranju i držanju trofeja.

Ovu aktivnost je podržao Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Predstavnici udruženja se nadaju da će na ovaj način spriječiti nelegalnu trgovinu divljim životinjama i njihovim dermopreparatima i pokrenuti proces procesuiranja počinilaca ukazanih krivičnih djela.

One thought on “Hitno zaštititi biodiverzitet u Bosni i Hercegovini!

  • 6. Marta 2012. at 19:32
    Permalink

    Prije petnaestak dana smo o ovoj temi na forumu, o segmentu koji je “naš teren”, uslovno rečeno.A naš teren bukvalno i jeste priroda u Bosni i Hercegovini.
    http://bistrobih.ba/noviforum/viewtopic.php?f=108&t=3069
    Kolege su slale i mailove uredništvu pik.ba stranice, no nisu dobili nikakav odgovor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.