Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Održana Javna rasprava o Nacrtu novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu u SBK

Sinoć,  05.03.2012. godine, u prstorijama  KSR “Travnik“ održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH u organizaciji Saveza sportsko-ribolovnih društava  SBK, uz prisustvo predstavnika 11 udruga članica saveza i USR“Zlatovčica“ Jajce koja nije članica SSRD SBK, ali je nazočila sastanku kao gost i društvo iz SBK.

Brojne primjedbe i sugestije potekle su sa ovog sastanka od ocjena  da se Zakon pravi u interesu pojedinaca i institucija, pa do ocjena da primjenom istog nosioci  Ribolovnog prava (SRD)  neće moći ispuniti zakonske obveze.

Posebno su istaknuti problemi vezani za rokove izgradnje ribogojilišta za uzgoj autohtonih riba i kratki rokovi primjene zakonskih odredbi, pa do problema odšteta, polaganja ispita  za rad na ribogojilištima, ribičkih ispita,  načina i sastav komisije za ribičke ispite, jer iskustva iz prethodnog perioda opominju da će se greške ponoviti i da će pojedinci na ribolovcima zaraditi pare, zatim primjedbe na nivo stručne osposobljenosti osoba koja bi vodila SRD što se kosi sa Zakonom o udrugama i Fondacijama, pa do konstatacija da mnoge Zakonske obaveze neće se moći  provesti jer ekonomska situacija članova nije takva da mogu to sve platiti, a  to će voditi ka daljoj  nelojalnoj konkurenciji i preuzimanju voda od onih koji su malo ulagali a dobit će ribolovno pravo za sitni novac.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Istaknut je niz  nedorečenosti i pomješane nadležnosti između Kantonalnog i Federalnog ministarstva, što se mora
u konačnom tekstu Zakona ispraviti i tačno utvrditi,  posebice u
nadzoru provođenja Zakona putem inspekcijskih službi, te prava i obveze SRS Federacije BiH, mogućnosti ostvarivanja istih, te niz nedeorečenosti u nadležnostima Kantonalnog i Federalnog Ministarstva u provođenju  nadzora, koji datim rješenjima , naprimjer  u prikupljanju dokaza kod trovanja i uništenja ribljeg fonda, samo poskupljuju procedure i ne vode efikasnom utvrđivanju krivaca  za uništenje ribljeg fonda.

Savezu Federacije BIH dostavljene su primjedbe sa ovog sastanka i zahtijev da se  javna rasprava vodi do kraja mjeseca a od predstavnika SRS F BiH koji će 7.3.2012. godine ušestvovati na stručnoj raspravi u Ministarstvu  vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva FBiH traži se da ishoduju tokom mjeseca marta provođenje rasprave kako bi se čuo glas i mišljenje većine ribolovaca u F BiH.

BISTRO!!!
SSRD SBK

2 thoughts on “Održana Javna rasprava o Nacrtu novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu u SBK

  • Slažem sesa ašim konstatacijama te se pitam i dodajem:Zašto se postojeći zakon nije dogradio.Kakav hoće Federalni zavod za ribarstvo kao i savjetodavno vijeće. To su kamuflaže i nova radna mjesta za odabrane. Gdije je spomenuta nadležnost Općine koja daju novac za rad ribolovnih udruga (ribočuvari, poribljavanje itd). Županije hoće novac po koncesijama čak i desetine tisuća maraka a ništa ne unose. Nažalost,posao im je distribucija ribolovnih dozvola umjesto sportsko ribolovnog saveza. Ne treba Zakonom odrediti visina ribolovne dozvole već po preporuci Saveza to bi trebala raditi udrženja. Na ovaj način visina ribolovne dozvole će se razlikovati po udruženjima ali udruženja neće biti ograničena sa prihodima kao što je to bilo određeno postojećim Zakonom. Ako se pita članstvo neće se davati popusti umirovljenicima i invalidima jer je dokazano da su oni dijelom uništitelji ribljeg fonda i stalno su na vodi. Ja sam umirovljenik a ne želim dozvolu niže plaćenu 50%. Ovo je sport a svaki sport se plaća te ne treba nikom beneficije davati. Ako treba nekom to će odrediti ribolovna udruga a ne Zakon. Pitam se tko je dao pravo da poribljavanje vrše elektroprivrede te poribljavaju neredovito u nedozvoljeno vrijeme kao i neadekvatnu količinu.One trebaju dati novac ribolovnim udrugama koje će zasigurno poribiti vode uz prisustvo adekvatne inspekcije. Moja konstatacija je, ako se ne pođe od baze tj. od članstva (starim članovima podijeliti uvjerenja o položenom ribičkom ispitu a novim omogućiti polaganje), od ribolovne udruge (da se pita o ostvarenju prihoda), od Općine koja je nezaobilazna, ni od ovog Zakona ne očekujemo napredak već i dalje pljačku na državnom i federalnom i županiskom nivou.

  • Elektroprivrede ne vrse poribljavanje, one samo isounjavaju zakonsku obavezu obestecenja za unisteni riblji fond. Udruzenja su ta koja poribljavaju u skladu sa ribarskim osnovama, a sto pojedina udruzenja rade iza ledja ostalima pa naplate od elektroprivreda novac ne govoreci nikome, sto ne poribljavaju ni kolicine ni uzrast ni na odredjenim lokacijama i u vrijeme kad je ribolov dozvoljen to je drugi par opanaka. Tu su udruzenja uvijek bila u podredjenom polozaju bez ikakve volje da taj polozaj promjenu nego idu linijom manjeg otpora i rukovode se onom “daj sta das”. Ne daju elektroprivrede novac sto im se daje ili sto nas vole nego ispunjavaju zakonsku obavezu. Ne ispunjavanje te obaveze povlaci zakonske sankcije, a sto oni koji su duzni da ih tuze to nisu uradili samo oni znaju. Isti oni koji gledaju nelegalnu prodaju ribe pored magistrale M-17 i nista ne preduzimaju, a traze da im se godisnje plate koncesije. Nacrt je supalj kao reseto i o njemu bi se moglo raspravljati danima. Uglavnom ovakav ne donosi nista dobro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.