Najnovije vijestiUlovi

Ribolov na Bosni u Kaknju

Članovi Sportsko ribolovnog društva  „Bistro“  iz Kaknja posebnu pažnju posvećuju  zaštiti i uzgoju ribljeg fonda i u radu sa mladima.  Udruženje je osnovano davne  1929. godine i uvijek su težili da obogate  svoje vode  ribljim fondom i da okupljaju što  više  članova, a posebno kao priorietan zadatak im je rad sa mladima i druženje uz obale rijeka.

Od osnivanja  pa do danas kroz ovaj uzorni sportski kolektiv  prošao je veliki broj sportskih ribolovaca koji su dali  svoj doprinos   u razvoju ovog plemenitog sporta.   Svim ribolovcima je dobro poznato  da  je  Bosna  u Kaknju, te u Donjem  Kaknju i Modrinju   poznat  zimovnik škobalja, pa nije ni čudo što se na ovom mjestima okupljaju brojni ribari.   Bosna je puna  zaljubljenika u  ribarski štap kojim ni  hladno vrijeme nije prepreka da uživaju u svom omiljenom hobiju. Najposjećenija mjesta su: Modrinje, Donji Kakanj  i  grad Kakanj.

Jedna  grupa, između mosta  i ribarske kuće,  vješto je

izvlačila  škobalje. Nezir Turudija, Izet Čelik  i Jusuf   Hadžić, upecali su 15  komada  škobalja i sve zajedno stavili u jednu čuvaricu. Nedaleko od njih –  Senad Beganović, Haris Sijerčić  i Ramiz  Gušo su također bili uspješni i ni njima čuvarica nije bila prazna.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

U Donjem Kaknju ,  susreli smo puno ribara. Većina njih su imali ulov škobalja. Rijeka je puna  ribe.  Kako nam reče  ribočuvar Jasmin Šehagić, rijetko se ko vrati kući bez ulova, odnosno praznog ruksaka.

“Bitno je samo poraniti  kako bi ste našli  što bolje mjesto  za pecanje, jer već nakon deset sat,i  sve  lokacije budu zauzete”, kaže Šehagić.

 Tekst  i snimci. Ismet  BAJROVIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.