Na zaštićenom području Bardače požar i poljoprivredni radovi

Na području isušenih ribnjaka Bardače kod Srpca jučer je u požaru izgorjela trska i okolno rastinje, koje je trenutno jedno od rijetkih utočišta ptica i drugih vrsta na ovom području, a istovremeno su u tom zaštićenom prostoru nastavljeni i poljoprivredni radovi, što je suprotno odlukama nadležnih, upozorili su predstavnici Centra za životnu sredinu.

Preduzeće „Agroimpex“ je nastavio sa sjetvom žitarica uprkos dopisu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a od 21.marta ove godine u kojem se jasno navodi da „stanje prirodnog područja ne smije biti pogoršano“.

„Po informacijama kojima raspolažemo, ‘Agroimpex’ je dobio negativno rješenje za prenamjenu zemljišta iz ribnjaka u poljoprivredno zemljište, čime su njihove trenutne radnje na sjetvi potpuno nelegalne“, ističe Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Na sastanku, 21.marta, s predstavnicima resornog ministarstva za životnu sredinu i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, dogovoreno je da se u roku od mjesec dana,

donese rješenje o prethodnoj zaštiti močvarnog kompleksa Bardača te da se pristupi aktivnostima na rehabilitaciji tog područja.

Pročitajte i:   UGSR 'Kulina' Doboj Jug: Udruženjsko takmičenje u lovu ribe na plovak 18. jula

Uprkos svemu navedenom, „Agroimpex“ se i dalje ponaša kao vladar Bardače i time pogoršava stanje ekosistema i čini prekršaj koji se po Zakonu o zaštiti prirode RS-a (član 46.) kažnjava s  kaznom od 1.000 do 10.000 KM za pravne osobe, a za odgovornu osobu od 500 do 1.000 KM, navode iz Centra za životnu sredinu i ocjenjuju da su ove kazne izuzetno niske i neprimjerene za ovaj i slične prekršaje koje je „Agroimpex“ u posljednjih 10 godina počinio, za šta po dostupnim informacijama do sada nije odgovarao.

Očigledno je da se procedura zaštite Bardače mora ubrzati te je Centar za životnu sredinu inicirao sastanak sljedeće sedmice o ovom pitanju s resornim ministarstvom, Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Inspektoratom RS-a, kako bi se spriječile aktivnosti koje su na štetu ovom području.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.