Najnovije vijestiTehnike i pribor

Sajam ribolova – Brno, Češka , 09. – 11. mart 2012.

Piše: AdiR
Počev od januara ove godine, naš vrli predsjednik i moja malenkost, razmišljali smo kako što produktivnije iskoristiti ovu pauzu dok štapovi miruju. I dogovor pade… hajmo se malo edukovati – iskoristiti blagodeti bijele Šengen liste te posjetiti nama prijateljsku Češku Republiku i grad Brno. Povod – posjeta Tradicionalnom međunarodnom ribarskom sajmu koji se održava svake godine u Brnu – Rybareni 2012.
Što rečeno, to i učinjeno.
Noć prije, kako i doliči svakom korektnom suprugu, izvedemo žene u restoran, da bi malo amortizovali našu, muški donesenu odluku.
Idemo i tačka… doduše bio je i Osmi mart pa smo spojili ugodno sa korisnim.
Sljedećeg dana, oko pet ujutro, krenuli smo za Brno.
Iako put nije baš kratak (800+ km) protekao je prilično ugodno i relativno brzo. Na vrijeme smo rezervisali hotel tačno preko puta Sajmišta tako da smo vrijeme mogli iskoristiti obilazeći štandove, umjesto gubljenja vremena u transportu.
Iako nemamo baš neko veliko sajamsko iskustvo, zaključili smo da je otprilike po velečini ,te po broju izlagača , recimo neka srednja kategorija. Ni mali , ni preveliki, ali baš dovoljan da se provede dva kompletna dana obilazeći sve ono što je bilo izloženo.
Svakodnevno je bilo i sijaset prezentacija, al,i na žalost, naše znanje češkog jezika ne ide dalje od „ jedna črvena“ tako da iste nismo ni pratili.
Iako se na Sajmu moglo naći za svakoga po nešto, ipak je Sajam dominanto šaranskog tipa što nama dvojici i nije bilo mrsko. Prvi dan smo parili oči na eksponatima, čekajući zadnji dan sajma, da možda nešto i pazarimo što smo na kraju i uradili. Moglo se pronaći dosta eksponata renomiranih proizvođača ribarske opreme i mamaca, ali moramo priznati da su najbolje štandove, bar iz šaranske perspektive, imala dva domaća proizvođača – LK Baits i Mika Baits.
Njihovi proizvodi su testirani ovog vikenda na jezeru Smoluća, ali pošto riba generalno nije nešto radila, konačan sud o kvalitetu ćemo doneti kasnije.
Posjetu Sajmu smo iskoristili da podjelimo i letke o radu našeg Udruženja, uredno nam dostavljanje od našeg vrlog podpredsjednika.
Nešto o cijenama – možda smo očekivali malo veći sajamski popust ali ipak se moglo pronaći ponešto pa čak i za naš preopterećeni bosanski džep.
Definitivno, Prologic je imao najveći popust, Imperijal Baits takođe, a ostali se baš i nisu posebno pretgrli.
Ukratko, da sumiram, po meni defintivno vrijedi posjetiti ovu manifestaciju. Ima se šta vidjeti a bogami i kupiti. Brno je lijep grad, cijene po restoranima i čuvenim češkom pivnicama su u rangu cijena u Sarajevu ako ne i jeftinije. Naša iskustva su pozitivna i vrlo vjerovatno ćemo i sljedeće godine, ako zdravlje posluži – pravac Brno.
Bistro!

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

2 thoughts on “Sajam ribolova – Brno, Češka , 09. – 11. mart 2012.

  • uuuuuuuuuuu al vam zavidimmmm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.