Iz svijetaNajnovije vijestiVideo

Kit se upleo u ribarske konopce

Američka obalska straža već nekoliko dana pokušava spasiti 14 metara dugog sivog kita koji se zapetljao u ribarske konopce.

Spasioci su u utorak s kita uspjeli ukloniti oko 35 metara konopa, no još ga je ostalo zamotano oko životinjine glave i lijeve peraje. Kako bi ga lakše locirali na kita su zakačili bove u boji. Pretpostavljaju kako je krenuo prema obalama južne Kallifornije i nadaju se kako će uskoro dovršiti spašavanje.

Dean Gomersall iz Pacifičkog centra za morske sisare kaže kako konop može biti vrlo opasan za tog gigantskog sisavca. “Počet će mu se urezivati u kožu. On će dalje rasti i s vremenom će mu prekinuti cirkulaciju“.

Da bi stvar bila još izazovnija, sivi kitovi nisu baš prijateljski nastrojeni prema ljudima, pa tako ni prema spasiocima. Snimci iz vazduha pokazuju kako kit udara po vodi u blizini spasilačkog čamca.

Gomersall kaže kako do kitove peraje, tj. konopa omotanog oko nje mogu samo uz pomoć dugog štapa, što dodatno komplikuje napore spasioca.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Sivi kitovi najesen migriraju iz Arktičkih mora u lagune u Kaliforniji i Meksiku. U toplim lagunama rađaju mlade i ponovno prema sjeveru kreću sredinom aprila.

httpv://www.youtube.com/watch?v=75zxxhU8OD4

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.