U septembru 100.000 volontera čisti ilegalne deponije smeća

Za septembar je u BiH planirana akcija čišćenja ilegalnih deponija smeća. Očekuje se da će u akciji pod nazivom “Let’s do it”, koja će trajati svega nekoliko sati, učestvovati više od 100.000 volontera koji će uklanjati divlje deponije, čistiti ulice, naselja i parkove u svojim gradovima.

“Sličnu akciju među prvima su organizovali Estonci i Slovenci, da bi, nakon što se pokazala kao veoma uspješna, bila organizovana u još 17 zemalja. Ove godine akcija će biti organizovana u više od 90 zemalja svijeta, a cilj je da u narednim godinama bude uključeno još više zemalja kako bi zajedno očistili cijelu planetu od smeća”, rekao je predstavnik Udruženja “Mozaik prijateljstva” iz Banje Luke Miroslav Subašić.

On je izrazio očekivanje će prva ovakva akcija u BiH biti uspješna i da će se uključiti mnogi koji žele da žive u čistoj i zdravoj sredini. Prema njegovim riječima, cilj je uklanjanje najmanje 20.000 tona smeća iz prirodnog okruženja i da se stvori globalni registar svih ilegalnih deponija u BiH kako bi podigli svijest javnosti o zaštiti životne sredine i okoline.

Pročitajte i:   Sve je manje neretvanske jegulje, a bez nje nema pravog brudeta

Ideja o ovakvom načinu rješavanja divljih deponija dolazi iz Estonije, a od 2008. godine, kada je prvi put organizovana, pa do danas u jednodnevnom čišćenju deponija učestvovalo je više od 2.000.000 ljudi.

Slovenci su 2010. u akciji “Očistimo Sloveniju za jedan dan” očistili 15.000 tona otpada, a učestvovalo je 270.000 volontera ili 15 posto stanovništva.

U Srbiji je akcija provedena u junu 2011., kada je očišćeno 150.000 metara kubnih površine, a uključilo se skoro 290.000 volontera.

httpv://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY

One thought on “U septembru 100.000 volontera čisti ilegalne deponije smeća

  • 25. Juna 2012. at 06:20
    Permalink

    Izvrsna zamisao pothvata u ciscenju, ali nekako je clankopisac siromasan domacim i ustaljenim izrazima, pa tako upotrebljava:
    deponij, ucestvovati, septembar,volonter…i td. Zar je zaboravio da imamo svoje lijepe rijeci za te izraze!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.