Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Aktivnosti OSR “Konjic” u posljednih mjesec dana: Poribljavanja i spriječavanje krivolova

17.04 Jablaničko jezero je poribljeno sa 14 000, a Boračko jezero sa 11 000 komada potočna pastrmke 16-28 cm.
18.04 Neretva je poribljena sa 73 000 komada potočne pastrmke veličine 12-16 cm.Ovo poribljavanje je u režiji EP BIH za 2010. godinu (zaostatak). Manja riba je iz Centra za ribarstvo, a veća sa ribogojilišta LAKS.
U ovoj godini treba da se realizuje zaostalo poribljavanje za 2011. godinu i za 2012. godinu po tek ovjerenoj ribarskoj osnovi koja kaže da je riblji fond oštećen u prosjeku za cca. 205 % u odnosu na trenutno stanje ribljeg fonda u Neretvi.
U ovim narednim poribljavanjima bi se trebalo ubaciti oko 270.000 potočne pastrmke, 70.000 mekousne pastrmke, 55.000 glavatice.
Dana 07.05.2012. urađeno je prvo poribljavanje u organizaciji OSR Konjic. U donji dio Neretve je ubačeno: mekousne pastrmke oko 2000 komada odraslih jedinki, 5000 komada potočne pastrmke i 200 komada glavatice. Ova zadnja riba je veličine 10-12 cm i biće praćena, kako njeno ponašanje, tako i svi ostali parametri, jer još ima 3000 komada u Centru za ribarstvo i ta riba će sačekati rezultat ove Marmorate koja je ubačena.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

05.05.2012 je akcijom ribočuvarske službe izvađeno 9 velikih mreža spremnih za šarana koji je krenuo na mrijest. Izgleda da je mrijest malo poremećen i kanaderima koji su gasili požar pored Konjica.
Polovinom aprila, 6 krivolovaca je bilo na sudu. Na suđenju je prisustvovala i grupa studenata sa Pravnog fakulteta u Mostaru što je dalo jednu dozu ozbiljnosti samom suđenju. Jedan od krivolovaca je sarajevski advokat koji je

počeo psovati kada mu je sudinica rekla da će nakon presude izgubiti advokatsku licencu jer je isti  i krivično gonjen.

Radi se o ljudima sa Jablaničkog  jezera i gornje Neretve.
Najbitnije je da je sud počeo raditi svoj posao i da rad ribočuvarske službe ima efekta.

Unazad 20 dana u gradskom dijelu je oduzeto više štapove i napisano skoro 20 prekršajnih prijava jer je gotovo nemoguće doći na vodu bez kontrole čuvara.
Onima koji imaju dozvolu a nisu pisali izlazak na vodu, takođe se pišu prijave, jer ima zloupotrebe od ribolovaca koji bi sa dozvolom da izađu 100 puta u toku godine. Uz sve to, sve aktivnosti ribočuvarske službe imaju  jako veliku podršku Policijske stanice Konjic.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

2 thoughts on “Aktivnosti OSR “Konjic” u posljednih mjesec dana: Poribljavanja i spriječavanje krivolova

  • Drago mi je sto se to desava na nasim rijekama i neka ,ali se nemogu otet dojmu da EP BIH koristi i vodu iz akumulacije jezera Modrac a nikad nisu nista uradili po pitanju zastite iste a pogotovo poribljavanja to im nepada na pamet…Zalosno…

  • e prijatelji moji dragi već je pola te ribe od 15-ak cm izvadjeno, a za koji dan ce otati tek 10% poribljenog fonda…
    Ovakve stvari se ne trebaju objavljivati jer ce svaki smetljo doci i na “svoj” nacin uhvatiti pun gepek ribe.

    Bistro!!!
    P.S. Bistro samo pravim ribarima…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.