Horor iz Amazonije – somić Candiru

Stanovnici Amazonije, od svih vodenih bića, najveći strah imaju, ne od pirana, kajmana, anakondi nego od somića candiru iz porodice Trichomycteridae.

Ta mala ribica ribica živi kao parazit na škrgama većih amazonskih riba, no ono što ljudima tjera strah u kosti jeste mogućnost ulaska u ljudsku uretru (mokraćnu cijev) a posljednjih godina zabilježeno je više takvih slučajeva.

Plemena koja žive u slivu Amazona imaju razrađene načine za sprečavanje napada, čije su posljedice strašne i teško se mogu sanirati, čak i hirurškim putem. Zaštita su nošenje čvrste odjeće, podvezivanje nogavica i izbjegavanje mokrenja u vodi. Naime, dugo se vjerovalo kako mokrenje privlači tu parazitsku ribicu, no nedavno istraživanje je pokazalo kako ribica ne pokazuje nikakvo posebno zanimanje za urin.

Dokumentovani slučajevi napada candiru na ljudska bića su rijetki, a posljednji, onaj iz 1997. godine, koji je zahvaljujući medijima izazvao veliku pažnju, u naučnim krugovima je prihvaćen sa dosta sumnje.

Naime, iako malog rasta, candiru se, sa šest milimetara debljine i sedam centimetara dužine, čini ipak prevelikim za ulazak u ljudsku uretru. Usprkos tome, strah od napada dovoljno je veliki da ljude Amazonije drži podalje od vode, čak i daleko izvan područja u kojima candiru boravi.

Pročitajte i:   Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Poziv na protest ispred Vlade F BiH

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.