Ponovo pomor ribe u Spreči

Na lokalitetu nizvodno od farme Krušik u Donjim Vukovijama je dana 14.06.2012. ponovo primjećen pomor ribe u rijeci Spreči. Zanimljivo je istaći da se na isti dan prošlog mjeseca desio isti slučaj sa trovanjem riba i to na istom lokalitetu.

Predsjednik Komisije za zaštitu ribljeg fonda u Udruženju sportskih ribolovaca “Mrena” Živinice, Sulejman Ibrišimović o najnovijem trovanju kaže:

Oko 13,30 sati na pomenute lokalitete izišao je kantonalni inspektor Hidajet Ribić i prikupio je važne dokaze i uzorke vode na Spreči nizvodno od farme Krušik i kod mosta u Malinama. Očito je da se radi o ispuštanju otpadnih voda Milkosove farme, koja nam je načinila velike štete, jer je na površini rijeke primjećen veliki broj uginulih primjeraka ribe. Udruženje je poduzelo odgovarajuće mjere i nadamo se da će krivci odgovarati za uništenje ribljeg fonda u Spreči“.

Otrovane i uginue ribe u Spreči je prvi primjetio i dojavio ribolovac Fahrudin Mujabašić, nakon čega je na teren izašla komisija i utvrdila istinitost njegovih navoda.

Bio sam neprijatno iznenađen onim što sam vidio. Ovo je pravi pomor i šteta je što se u obližnjoj farmi ne vodi više računa o zaštiti prirodne okoline“, kaže ribar Mujabašić.

Pročitajte i:   Slatkovodnih riba je sve manje, prijeti im istrebljenje

One thought on “Ponovo pomor ribe u Spreči

  • 20. Juna 2012. at 00:31
    Permalink

    Do kada stoko bosanska, do kad ćeš se trovati sama i uništavati sve što je lijepo. fujjjjj ……

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.