EkologijaNajnovije vijesti

Uginuo som kapitalac u Spreči

Jučer je u koritu rijeke Spreče ribočuvarska služba pronašla uginulog soma, težine oko 40 kg i dužine blizu 1,5 metar. Prema pričanju ribara to je danak nekontrolisanog ispuštanja otpadnih voda iz farme Krušik u Donjim Vukovijama.

O poduzetim mjerama na zaštiti rijeke Spreče i ribljeg fonda predsjednik USR Mrena Živinice Dragi Hiltner kaže:
U rasponu od jedan mjesec imali smo dva trovanja ribe u Spreči i mislili smo da su ugrožene samo sitnije ribe, dok evo najnoviji primjer pokazuje kako stradaju i kapitalci. Ako se prethodnih dana govorilo gdje je uginula riba, sada kada je opao vodostaj rijeke, na vidjelo dolaze posljedice velikog pomora ribe u Spreči. Očekujemo da u odbranu prirodne okoline imamo podršku ekoloških udruženja i žalimo što to do sada niko nije bar verbalno osudio. Danas smo pokrenuli širu akciju pregleda korita Spreče da bi se uklonila uginula riba i utvrdili veliki gubici. Takođe nastojaćemo narednih dana organizovati poribljavanje rijeke, kako bi bar donekle ublažili ono što je ljudskim nemarom učinjeno“.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Sportsko ribolovna zajednica jezera Modrac, kao koncesionar ribljeg fonda, poziva nadležne organe da poduzmu odgovarajuće mjere i adekvatne zakonske procedure, kako bi se ovakvim pojavama stalo u kraj.

(www.zivinice.ba)

 

One thought on “Uginuo som kapitalac u Spreči

  • Hajdemo nadlezni organi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.