EkologijaNajnovije vijesti

Pomor ribe u rijeci Zujevini: Uginulo više od 500 kilograma pastrmke

Od restorana “Zujevina” u Hadžićima do Mostarskog raskršća u Blažuju u rijeci Zujevini je primjetan pomor ribe. Šta je uzrok, za sada se samo nagađa. U neposrednoj blizini restorana nalaze se dvije tvornice, ali neki od mještana su kazali da su u nedjelju vidjeli nepoznatog muškarca kako uz pomoć agregata na struju lovi ribu, pa je moguće da je riba usmrćena strujom.
– U nedjelju oko 18 sati, nakon dojave, na teren su izašli pripadnici Policijske stanice Hadžići. Napravili su fotografije i uzeli izjave od mještana. Danas poslije podne (jučer, op. a.) treba doći inspekcija i iz rijeke uzeti uzorke ribe. Analiza će pokazati šta je uzrok pomora. Ono što se zna je da u ovom dijelu rijeke ribe više nema. Sve je uništeno – kaže Edin Avdić, predsjednik Udruženja ribara “Zujevina” iz Hadžića.
Dok u ovom udruženju, kako kaže ribočuvar Nagib Kaimović, čine sve da ribu zaštite i obogate riblji fond, neko za kratko vrijeme sav taj trud
baci pod noge.
– Ovo je zločin. Pogledajte koliko je mrtve ribe u vodi. Uginulo je više od 500 kilograma lovne pastrmke. Čak je i mlađ uništena. Tri puta godišnje vršimo poribljavanje. Prošle godine je ubačeno 5.000 komada mlađi te 500-600 kilograma lovne pastrmke. Sada je Zujevina pusta i tužna, pluta samo mrtva riba. Od nadležnih tražimo da pronađu i javno imenuju krivce
– Kaže Kaimović.
Mještani ogorčeni

Mještani Binježeva na čijem području je izvršen pomor ribe ogorčeni su.
– U našoj mjesnoj zajednici, posebno u ovom dijelu rijeke, ribe je bilo kao u ribnjaku. Bilo je milina pogledati u rijeku. Sada je sve mrtvo. Nemam riječi kojom bih opisao osobe koje su ovo uradile. Krivci moraju biti pronađeni i moraju odgovarati – ističe Ramiz Poljo.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

2 thoughts on “Pomor ribe u rijeci Zujevini: Uginulo više od 500 kilograma pastrmke

  • Zalosno nemam komentara…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.