EkologijaNajnovije vijesti

Video: Ko je kriv za nestanak endemskih vrsta iz Lašve?

Udruženje ribara Travnik upozorava na nestanak endemskih vrsta riba iz rijeke Lašve, a glavni zagađivač je, kako prenosi Radio TNT Travnik, poduzeće  za proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda  Poljorad iz Turbeta.
Zbog specifične djelatnosti preduzeća, Poljorad je proglašen za zagađivača prvog i drugog reda.
„Lokalitet na kojem je smještena ova firma je sporan, jer se nalazi odmah uz Lašvu u koju direktno i svakodnevno ispuštaju otpadne materije i mliječne te kiseline  iz proizvodnje kiselog kupusa, koje ne ubijaju odmah ribu ali kroz neko vrijeme to se ipak dešava“ kaže Ibrahim Kos, jedan od travničkih ribara.
Te hemikalije su odgovorne za nestanak nekoliko endemskih vrsta koje su imale stanište u rijeci Lašvi.
„Već su nestale endemske vrste poput “peša”, “moljca” ili “paklare” (riječne jegulje). Kada opadne vodostaj  Lašve, potrebne su minimalne štetne materije za uginuće riba“ kaže Kos i ističe  da je  preduzeće Poljorad moralo  investirati u kolektore za prečišćavanje vode, ali to nije urađeno.
Udruženje ribara Travnik je uputilo apel za rješenje ovog problema prema
Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, ali je slučaj prebačen na federalni nivo, jer se radi o zagađivaču prvog i drugog reda.
Vahid Skrobo, direktor preduzeća Poljorad tvrdi da oni nisu zagađivači te navodi kako imaju sve vodoprivredne i okolišne dozvole.
„To je napad i reket da sam zagađivač. Mogu to riješiti s 200 KM ribarima ali ja to neću“ rekao je Skrobo.
U prilogu Radija  TNT Travnik navodi se da su kontaktirali  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i  razgovarali s Nasirom Kurtović, savjetnicom za vodoprivredu pri ovom ministarstvu, koja je za etravnik.ba kazala da Poljorad nema niti jedan akt i dokument ovog ministarstva, ali nije isključila mogućnost da dozvole imaju od Agencije za vodno područje rijeke Save, kojem pripada i Lašva.
Izjave  predstavnika ove agencije novinari nisu uspjeli dobiti, navodi Radio TNT TRavnik.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Video i vijest o pomoru ribe iz septembra 2010. godine, gdje nije precizirano ko je bio uzročnik ovom zagađenju, osim mogućeg lokaliteta odakle je zagađenje počelo.

Pomor ribe u rijeci Lašvi (24.09.2010. godine)

U rijeci Lašvi u strogom centru Travnika iz za sada nepoznatih razloga došlo je do pomora ribe. Ribočuvar Adis Ćurić odmah je alarmirao članove Kluba sportskih ribolovaca Travnik koji su utvrdili da je veći broj potočne pastrvke uginuo. Tajnik Kluba Indir Melić rekao je Srni da je žarište pomora ribe bilo kod industrijske zone na Piroti. “Na lice mjesta su odmah izašli pripadnici Policijske uprave Travnik i županijski vodoprivredni inspektor koji će nakon provedenih analiza utvrditi točan razlog pomora ribe. Na lokaciji Pirota – Gimnazija pronašli smo stotinjak uginulih pastrvki i to u području zaštićenog posebnog revira”, rekao je Melić. Travnički ribolovci upozoravaju stanovništvo da postoji mogućnost da se uginula riba nađe u prodaji.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.