Reagovanje ribolovca: Poziv na proslavu “Ribarske mature”

Stigao nam je mail, pomalo šaljiv, više tužan, jer sadrži i neke stvari koje pokazuju kakvi smo i ko smo.
Jednom, jedan nadri-pjesnik rekte:
Savez nam k'o fudbalski, samo manje para,
Al’ za lov u mutnom, sa više su dara

Slijedi mail i mislim da nijedan lik, radnja, niti  cifra nisu izmišljeni.

“Pozivam sve pametne i poštene ribolovce  na proslavu  5-ogodišnjice naše mature.
Lokacija: Nemila ispod mosta na rijeci Bosni, 12. septembra 2012. godine.
Vazdan.
Sve troškove proslave  snosi  sekcija  diplomiranih ribolovaca  iz  Nemile, a našim profesorima (koji maznuše lovu za ribarske  ispite)  obezbjedili smo i pečenu jagnjetinu  i  mehku šljivu  iz Jelaha.
Historiju našeg diplomiranja, spisak profesora – ko je maznuo koliko love  za polaganje ribarskih ispita i obezbjedio nam diplome  šaljemo vam u prilogu.
Ako  imate vremena pročitajte, dobro je za poduku i pamćenje ko nas vodi i s kim imamo posla u sportskom ribolovu.  Pokazala se ona narodna da je u svakom slučaju tačna, a ona glasi “riba od glave smrdi”.
BISTRO!
M.R.

5. GODIŠNJICA MATURE ( „Diplomirani ribar“ generacija 2007. – Nemila)

Imam ti ja bolan ona stari niški radion piše na njemu Ei-68“ : Jes’ da je nešto mlađi od mene, al’ svira ko zmaj. Ovih dana na jutarnjem programu radio Zenice stalno  slušam pjesmu „Hajle Selasije care Afrike i Azije“… Ubi me taj car k'o da mi careva nemamo.….
Imamo mi cara nad carevima što majka nije rodila. Ne dam ja  naš patroitizam ni za što. Mi bi trebali bolan pjevati “Care S……  od  Bosne lijepe Hercegovine  i šire okoline“
Taj ti je  car  S…. M……….  (jedini) i  svim ribarima  i ribama car.
U  ministarstvu voda i šuma poljoprivrede, ribnjaka i livada, vlada i na kopnu i u vodi. Pravi taj car zakone, ribnjake, ribolovne papire  dok keks kažeš. Proizvodi „diplomirane ribare“, formira komisije i puni svoj džep.
Dugovječan  car.
Rahmetli car Hajle Selasije mu nije do koljena. Sa svojim dvorjanima R……  H……………, ministrom finansija, M……. M……., ministrom za okoliš i međunarodne odnose, S…… U………, ministrom za ribarsku muziku, M…. V…….  poznatim parlamentarcem u SRS BiH, žari i  pali već 8 godina u ribolovnom svijetu  Federacije BiH i  šire,  dal’ ‘vako ili ‘nako.
Elem, 2007. godine njemu kao caru prohtije se da formira  komisiju za polaganje ribarskih ispita u Federaciji BiH. On i  njegov podanik  iz  ministarstva  F BiH, naki  Ž….  sa bratijom iz saveza Federacije  na čelu sa R…… , S…… , M……., bratom M….  skovaše plan kako to odraditi i lovu staviti u svoj buđelar.
Za “teški rad” u komisiji  za proizvodnju diplomiranih ribara mlatnuše veliku lovu.
Jest da je bila tog ljeta velika vrućina, ali oni se ne oznojiše. Lovu maznuše ribarima, poreze državi, a nas  obične ribare “rastužiše”, jer smo sad neki diplomirani, a bez diplome u džepu (ispade da ne bi smjeli po zakonu loviti  ribu, a ovi diplomirani kažu da  je i ne znamo loviti jer nismo završili određenu školu, da  ne znamo staviti hljeb na škobaljušu. Ma zato se meni stalno „šljivar“ otkida jer vidi i on da nisam diplomirani (nemam još čage) pa me i on zajebava  i spada iako njemu ponekad  iz bašče  stavljam frišku živu guju, umjesto hljeba.Ovo “tišu mosa”  da Fadila ne sazna da po bašći kopam guje).
Ribolovni savez Federacije BiH,  4 godine grcao je i plaćao tuđu rastrošnost i neplaćanje poreza, a u Federalnom savezu vladalo je načelo “lovi u mutnom”, jer tu ni riba ne vidi  mamac. Podnosile su se ostavke, prijetilo, tužakalo, šaketalo ko u Bihaću, a oni „antiprotivni“ na led, a novo rukovodstvo saveza  Federacije BiH okrivljivalo se za sve i svašta, pa čak i za to što ribe dišu na škrge.

Koliko je ko maznuo love se ne zna.Tačno se zna samo šta papiri kažu. Prepisao sam sa čageta iz  Porezne uprave ZEDO-kantona, istina nije mi se dalo pisati one koji su maznuli manje od 1.000 KM. Šta ćeš to ti je sitna lova, potrošili ljudi začas za kahvu i cigare.

U međuvremenu ministar cara S….. od Bosne , sekretar saveza BiH , Federacije BiH , Mjesne zajednice, aerokluba Visoko (i još 36 funkcija), R…. H………….  završi nešto “akšam” škole i post'o,  kažu, profesor.
Istina što se tiče malverzacija to je zvanje imao i prije diplomiranja i bilo mu je priznato od lopova, a car S…. tu diplomu dao  za par stoja onih ili ovih eura, a Ž…. počekič'o  u ministarstvu  voda  i šuma i livada. Krasna, plaćena diploma,  za uramiti je. Kad je  lično  platiš,  bar za tebe vrijedi ako ne za druge koji se nisu iskešali.

Nije time ništa otkriveno novo u BiH, niti je otkrivena Amerika  ponovo. Sad ti profesor  R….  lobira za novu komisiju jer je na vlasti „Boljitak“ koji  dijeli kapom i šakom,  malverzacije cvjetaju ovih dana. Očekujem i ja za svoj podsticaj osam stoja. Kažu djeli naki ministar, a nije S……. Čudno mi to, kažu zove se Ljevanović.
Nije taj uopšte lijevi, bogami „zna“ šta radi  dok ne zglajza ko nekoć voz u Nemiloj.

Ja mislio spisak onih koji su mlatnuli lovu uramit kod dajđinog sina Sakiba. On ti je staklar u Drivuši. Al’ ako se proširi spisak  šta ću onda!?
Jazuk! Ljutit će se oni koji su bili u komisiji, a malo mlatnuli. Nije red da ne budu na spisku onih koji kradu od države poreze i još lažu. Sačekaću ja, meni je uvijek čekati.
Da ja ne pametujem, dajem vam  spisak  „8 najtežih“ po lovi  koji se jako napatiše pitajući kandidate za “diplomirane ribare”: “Koliko, ba,  riba ima peraja?” ; “Kakav uticaj ima lanjski snijeg na migraciju riba na Babinoj rijeci  u Zenici?” itd,  i za to uzeše mi da prostiš 20 KM, a papir još nisam dobio od saveza Federacije, kako bi mogao da mašem njime, da sam i ja za nešto “diplomirani”, pa makar i ribar iz Nemile. Eh sad vidim koliko mi vrijedi ona moja PKV diploma za rudara.

Te 2007. bio je velik snijeg, a toplo ljeto dušu dalo za krađu – moglo se lovit i na ruke, a ne samo na štap. I ovi naši profesori puni znanja to i učiniše. Maznuše lovu na “ruke”. Ja sam diplomirao za ribara, lovio pošteno na udicu, nisam od Federalnog saveza do danas dobio poziv  za promociju svršenih  diplomaca niti diplomu. Kažu ove godine biće promocija u dvorani na Bilmišću u Zenici krajem jeseni.

Ako  bude padala kiša ništa od Bilmišća. Promocija će biti u Nemiloj u bivšem naselju ORA Šamac- Sarajevo. Tamo se nekad radilo đabe za državu, a sad se samo uzima od države i  krade. Kud li će nam ova S……. država kad i sam car krade i vrši utaje poreza. Ode carevina u…

Ko će,  bolan, dočekat’ jesen. Mi diplomci iz  Nemile  12. septembra 2012. na Željeznom polju, pravimo proslavu 5. godina od mature – diplomirani  ribari prva i posljednja generacija, jer ukinu nam se u međuvremenu škola za diplomirane ribare.

Jazuk!

Diplamo ti mi sada, brale, k'o pravi, obrazovani ribari – možemo sa ovom  diplomom ‘đe ‘oš. I ribe nas se sad više plaše kad ih lovimo, jer na štapu osjete da smo diplomirani ali i da tu nešto fali. Za papire ne brinem, dobit ćemo ih  ako bog da jednog dana, glavno je da smo platili.

Naći ćemo se ispod mosta u septembru  na Bosni gdje prolaze veći tereti, jer samo tuda  prolazi bez problema  smeće , pa možda vidimo i nekog sa spiska naših ribarskih  profesora i ponovo se sretnemo , ali ovog puta  neću ni trepnuti k'o na teškom ribarskom ispitu kad me  Ž…. pitao: “Koliko ba  riba ima peraja?” (zamalo ne trehnu na ispitu). Da poslije toga nije bila pauza  na ispitu, danas bih bio bez diplome. Spasi me R….. koji predloži komisiji da nešto prezalogaje i cugnu.

Dok je trajala pauza, uhvatih ja 2 šljivara s mosta u Nemiloj,  i prebroja im sve kosti, i peraja i kad se nastavi ispit Ž…. se smije i zakovrčio očima, naduo mu se stomak, ne pita me za peraja i  samo viče “Dobro, dobro, sljedeći!”.
Đaba ja broj'o…
Što ti je sreća  kad je komisija gladna.

Spisak “profesora” koji su radili u Komisiji federalnog saveza za ribarske ispite i “ulovili” napisane honorare, doduše, bez štapa, tehnikom “ispod ruke” i bez plaćanja poreza državi BiH. Ljeto biješe 2007. i Federacijom vladaše “S…. od Bosne”. Na spisku su samo oni koji “nahvataše” preko 1000 KM.

 1. M………. S….., Sarajevo – 14.101,07 KM  (budući doktor za malverzacije)
 2. H………… R….., Sarajevo – 13.922,32 KM
 3. M…. Ž….., Sarajevo – 11.609,28 KM
 4. H………… V……, Sarajevo – 4.973,00 KM   (nezaposleni pravnik, stručnjak za podvodni ribolov na barama)
 5. M… V……, Breza – 3.955,45 KM
 6. K……. F….., Sanski Most – 2.905,00 KM   (politolog za ribe)
 7. S…. U……., Zenica – 1..356,80 KM
 8. M…. M….., Bihać – 1.500,00 KM  (UN specijalista za malverzacije)

Poš'o ti ja, bolan, računat koliko je to mojih penzija što ova osmorica maznuše, a  Mujica (zlatno djete) k'o iz topa: “Dedo, bolan, to ti je tvojih  176 penzija ili 14 godina primanja sadake od PIO BiH!”.

Vala  nisam ti ja jak u matematici. Lahko sam gurao vagone 40 godina u Raspotočju, ali ovi brojevi me ubiše.
Mislili su moji profesori na ispitu da sam budala, i da ne kontam  šta se radi za živa cara S….., al’ eto ja “skonto”  i tu višu matematiku, a car S…. dogur'o do 14.101,07 KM.

Kažu nikad nije kasno da nešto saznaš. Nisam ja đabe gulio osnovnu školu  i PKV kurs za kopača  11 godina. Sve bolan redovno, nikakve akšam škole. Jes’ da sam zapeo 2 puta u  petom  i  jednom u osmom razredu. Šta ”š,  omakelo se.

Ostali koji su radili na ovom projektu izigravanja države i  „maznuli lovu“,  zbog mojih  ograničenja koje sam postavio da se na spisku ne nalaze oni koji nisu uzeli bar 1.000 KM, otpadoše sa spiska pa im se izvinjavam, iako je i njihova uloga bila značajna. Trebale bi mi, bolan, dvije računske teke za prvi razred škole da ih sve popišem.

Zanimljivo je da je zbog ovih i drugih malverzacija u tadašnjem Federalnom savezu „buđa“  M…. M….. iz Bihaća bio kažnjen od ove države sa 2.000 KM.

Sekretar i ministar finansija R…. H…………  u vladi  cara S…..,  uz pomoć S….. (mog Tite) , M… i ostalih  u Upravnom odboru saveza BiH, sredi da državni savez BiH brže bolje plati kaznu za M…… za njegov “izvrsni rad”  u Federalnom savezu BiH.

Tako ti državni Savez BiH plati kaznu  za marifetluke u Federalnom savezu.

Vidiš što ti je poštena država cara S….., brine se za svoje podanike i one gore i one dole na svim nivoima i entitetima i klanovima.

Šta znaš, možda će i meni platiti kaznu državni savez, za usječena 3 metra vrba u Nemiloj za što me šumar opajdari i ja plati 197 KM kazne iako sam,  druže, član Upravnog odbora MZ  Nemila. Šta ”š, država nam takva i savez gdje ministar  R…. „radi“. M….., jaro,  čist ko suza, a ja platih vrbe, a obadvojica smo članovi  nakih Upravnog odbora. Samo on bolje krade i zato mu se više oprašta, tako mi kaže jedan učeni ribar iz Nemile.

Još mi rekoše ako  M…..,  koji ima diplomatski pasoš cara S…..  od Bosne, bude  šta muvao u Bangladešu ili Šri Lanki , Upravni odbor  Saveza  BiH će mu platiti i tamo kaznu, pa čovjek se ističe  i kao UN-ov ambasador za malverzacije, specijalista za ribarske pare, a ja nešto načuo  da se tamo isto muvaju  sa ribarskim parama i hoće da i oni po našem receptu polažu ribarske ispite.

Evo ti novog posla stoljeća za S….. i njegove.  Mašala!

Savez BiH  i carevina Samirova su preko ove države članovi  UN-a, a UN ima za to neograničen fond  love, koji Midhat na ovom svijetu ne može potrošiti. Baš je ovih dana bio u Sarajevu Međunarodni fond  i rekao da će nam skresat penzije (ionako su bolan prevelika u mene 340 KM), ali da smo malo para skrhali brate na te S……. komisije i da će nam za to dati 1 milijardu dolara da bar to kako treba  odradimo i  S….. i njegove podanike pošteno platimo.

Šta će  reći,  ba,  naki Barozo i Angela Merkl za tako „malo“ plaćene S……. podanike. Ne”š nikad u evropsku uniju. (Ma ljudi ova Angela me podsjeća na Angelbrot, što ti je to nekad bio dobar mamac za ribe. Ja sam ti ga uvijek na kile kupov'o jer nije se mogao skidat’ sa udice lahko  kao ni ovi iz saveza. Vječan ti je on bio, a svakakva ga naivna riba grizla.)

Da se  zasluge  iz prošlog vakta ne zaboravljaju potvrdiše S….  U……. (moj Tito), M…. M….. i  V…… M…. Izabrani su ponovo (2 mandat) na “zaslužne” funkcije u državnom savezu  BiH nakon “migracije” iz Federalnog u državni savez (baš ko naše ribe kad idu na mrijest u Bistričak) . Prva dvojica kao članovi Upravnog odbora, a treći kao President Skupštine saveza BiH. Ja jašta – svašta!

Otjera ih, kažu, naki S… iz Mostara, iz Federalnog na državni nivo. Aferim mu bilo! Da mi ga je upoznat’, častio bih ga! Šta misliš da ih je gurn'o do Parlamenta BiH. Možda  da čak zamjene Bevandu (koju sad piju) ili možda dobiju neko mjesto u Ministarskom vijeću BiH. To ti je sad, bolan, njihov nivo. Tamo se veća lova diže.

Sve pod firmom “nezamjenjivih stručnjaka” bez kojih bi ribe hodale po suvom, oni zasad i dalje daju svoj “ogroman doprinos” razvoju sportskog ribolova, uzimajući dnevnice (nemilice, kao da su iz Nemile), organizujući šuplje priče i rasprave, boreći se za stolice, koje su betonirali, ostajući još  u njima sve dok ih neki jak povodanj ne odnese u rijeku Savu, jer rijeke Bosna i Una  su dušu dale da odnose smeće u Savu.

Možda, kaže narod, i nešto bude, jer istorija se oko Komisije možda neće ponoviti. Kod nas u ZE-DO kantonu opet svi se  upecali na „Boljitak“ koji šakom i kapom dijeli lovu stranačkoj bratiji… Ko car  S….

Kod nas je sve moguće. Ako bude hajra i selameta biće ga na ovom svijetu, a na drugom možda se ne plaćaju porezi i nema komisija za polaganje ispita, neima cara S….. od Bosne. Tamo je jedna država, pa ćemo svi biti jednaki.
Baš lijepo, rahatluk! K'o da se nešto ipak kreće…

Mi 2 predsjednika društva  u Zenici za 2 mjeseca promjenili, a  rijeka Bosna i dalje teče i nikom ništa. Bolan, mi ti S….. nismo mogli promijeniti 10 godina, tako bio dobar, malo bolji od R….. koji je u savezu BiH već 50 godina, nezamjenljiv.

Sjećam ga se još od vakta T……. Uh, što su onda palili i žarili  njih dvojica. Halal im vjera . Nisu mogle pare u savezu BiH i Federacije stojat’ i trunut’, začas bi ih  oni potrošili.
Što ti je to bio život, a vala jest se jelo i pilo namah poslije rata…
Jedino su se R….. i T…..  tad strašno bojali mladi janjci iz Šehera  i mehka rakija iz Jelaha. Ko im je, bolan, mog'o janjaca napripremat’, a rakiju su u Jelahu pekli radi njih i po 3 mjeseca .

Neki već  glasno razmišljaju – neima S….. ni u kantonu ni u društvu, a slabo ga viđaju i u Zenici. Sumnjivi su mi ovi iz Žepča nešto se kiselo smiju. Da nije prošao Bosnom prema Savi!?
Neki zlobni tvrde  da je otišao u vikendicu na Bistričak.  Ako ga bude ko treb'o znam ja gdje to. Uh, koliko je tamo litara  mehke šljive popijeno i pjesama S….. otpjevao na račun ribara, još se čuje i sve zveči do Žepča. Boje se neki ljudi sad, možda se Rekreativni centar Bistričak zatvori poslije njihova mandata k'o nerentabilan, nema, kažu, konobari više ništa na teku, nema „glavonja“. Nikom to, bolan, ne valja, ni konobarima, ni „glavonjama“. E moj S….. od Bosne, narod  ribarski polahko otvorio oči u mutnoj Bosni. Bistri se sve, a i vrijeme se popravlja ovih dana. Ide izgleda nabolje  do +40. Pazi care S….. da se ne opržiš po prstima.

Moja adresa za dopisivanje, prepisivanje, primjedbe i sugestije:
Penzioner M.R., Nemila, bivši PKV rudar, učenike Alije Sirotanovića, sa 340 KM mirovine  nakon 40 godina kopanja uglja u Raspotočju.
Dozvolu za ribolov uzimam pošteno na 3 rate svake godine kod A…..  (istina S…. odobrio – fala mu ‘đe čuo i nečuo). Od imetka kuća u Nemiloj 46 kvadrata  i kazna od 197 KM za sječu vrba pored rijeke Bosne  teritorija općine Zenica. Kandidat za KP dom Zenica zbog neplaćene kazne za sječu drva  (sreća ribu nisam lovio iako je tih dana  šljivar dobro radio). Spisak prepisao u Poreznoj upravi ZE-DO Kantona gdje sam priveden na informativni razgovor zbog neplaćanja poreza na zemlju (17,60 KM), ostalo  mi,  bolan,  još iz 2009. godine. N”aki belaj sa njihovim poreznim papirima i računarom. Poludio pa naš'o mene.

Spisak “profesora” nisam ovjerio u opštini Zenica iako sam uredno bio uzeo broj 176 za red za ovjeru, i čak bio  došao na red, ali me zeznu N…… na šalteru kad zatraži  4 KM  za nake „biljege“, a ja, bolan, neimam tijeh para.
Penzija majska o”šla za 3 dana. Metar brašna, malo riže, 3 kile masla,  struja, 6 maraka za Loto i eto,  nema je. 

Dugo je još do 5.  jula (novi  carski dan). Biće  tad nešto crkavice, možda se nađe 4 KM. Do tada smatrajte da je ovo ovjereno od mene, a orginal je  u Poreznoj upravi ZE-DO Kantona. Kažu da ima i u n”akoj centrali u  Sarajevu, pa ko ima para može iskopirati. Kopiranje je  šeset feniga, a kopija spiska, bolan, ista k'o or'ginal. Or'ginal lopovi il’  kopirani, isto ti ga dođe.

Fala, brate, malom M….. F….ovom, koji me spasi velikog troška  jer ja mislio ovaj spisak lopova (onih koji ne plaćaju porez)  slati preko  Crvenog krsta ili Merhameta ali on  mi sve ovo meće na Internet i kaže ne treba  lova.

Čero sam ti ja njega 3 dana da ga urazumim da ovo nekako pošaljemo do vas i sve dok nije sjela jedna “petica” , nije bilo zanimljivo za njega  ovo što pišem, a pravio se da i ne razumije kao i  mnogi koji su sve ovo godinama trpili i bili ćoravi kod dobrog vida, a ponajviše  se pravili da su malo  ošinuti.

Bistro, narode!
Bosna ne nadolazi, mutna je  surkasta, nosi smeće svaki dan. Ja čekam da nanese ono pravo. Ko čeka i dočeka, ne kaže narod bez veze.
Za vikend odoh u Begov Han, tamo je veća širina  i bolje se vidi. Možda i ugledam pravo smeće. Dugo mu treba od Sarajeva do Begovog Hana. Šta ”š,  nama je  svima čekat dok ono prođe i Bosna se očisti.
Vi koji neimate šta raditi, poradite na spisku koji sam vam šaljem. Najbolje se čovjek osjeća kad zna s kim ima ili je imao posla. Iskustvo ti je majka života.
Bujrum,  narode ribarski, na ribu u Nemilu, a i vrganji i lisičarke uskoro stižu. Prodaju ih od Nemile do Begova Hana uz cestu. Ne uzimajte samo ludare, jer smo dovoljno u S…….. državi najeli se ludih gljiva da je bar meni dovoljno  za par godina.
POŠTA NEMILA,   juna 2012. godine.
POST RESTANTE
M………   R….., diplomirani  ribar u penziji”

Pročitajte i:   VIDEO: Potraga istražuje kako je agresivna riba koja doslovce komada orade, brancine i ciple zagospodarila i sjevernim Jadranom

One thought on “Reagovanje ribolovca: Poziv na proslavu “Ribarske mature”

 • 3. Jula 2012. at 21:47
  Permalink

  Pozdrav za pisca…Aferim brate

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.