Konferencija za medije u povodu najavljene gradnje hidroelektrana HE Dubrovnik II, HE Dabar – Gornji Horizonti i HE Ombla

Povodom planova za izgradnju novih hidroelektrana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (HE Dubrovnik II, HE Dabar-Gornji Horizonti i HE Ombla), Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF u utorak, 24. srpnja u 11 sat u Zagrebu organizira konferenciju za medije na kojoj će upozoriti javnost i vlade RH i BiH na nedostatke projekata koji imaju značajan prekogranični utjecaj i pogubne posljedice za sliv i deltu Neretve.

U procjeni ekonomičnosti i ekoloških čimbenika ovih projekata potrebno je gledati u kontekstu šire regije, cijele istočne Hercegovine do Malostonskog zaljeva. Svi ovi projekti su jedan veliki zahvat koji crpi i koristi vodu iz sliva Neretve i preusmjerava je u sliv Trebišnjice. Po zadnjim planovima iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice preusmjeravala bi se ogromna količina vode, veća nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru, što znači da će predloženi projekti imati drastičan utjecaj na hidrologiju i ekologiju područja s pogubnim posljedicama po lokalno stanovništvo kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

Kako je razvoj novih hidro-energetskih projekata često spominjani prioritet vlada na području zapadnog Balkana, WWF je prije dvije godine započeo projekt Inicijativa za održivu hidroenergiju u Dinarskom luku (DASHI). Cilj projekta je postići promjenu u načinu na koji se planira i izvodi gradnja novih hidroelektrana u regiji. Nedavne najave političara potvrđuju kako postoji velika potreba za ovakvim projektom, koji će donositeljima odluka pomoći u stvaranju odgovornih politika i odluka, koji sagledavaju cijele riječne slivove i neće biti na štetu prirode i lokalnog stanovništva.

Pročitajte i:   Članovi SRD "Bileća" izvršili poribljavanje Bilećkog jezera

Na konferenciji za novinare bit će predstavnici Mediteranskog programa WWF-a iz Hrvatske i BiH, te predstavnici poljoprivrednika iz delte Neretve, priopćeno je iz ove nevladine organizacije za zaštitu prirode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.