Iz svijetaNajnovije vijesti

Rusija: Azovsko more postalo crveno

Ruski naučnici i stanovnici priobalja Azovskog mora, ostali su šokirani, nakon što se dio tog mora zacrvenio poput krvi.

Fenomen je primijećen kod sela Berdyansk, a lokalno stanovništvo odmah je odgovore potražilo u praznovjerju i predskazanjima.
To bi mogao biti nagovještaj onoga što dolazi“, smatraju seljani, a prenosi English Russia.

Lokalne vlasti, međutim, pokušavaju smiriti stanovništvo, tvrdeći kako se radi o normalnoj, iako ne čestoj pojavi, koja se može objasniti prirodnim procesima.
Među mogućim razlozima, s liste nije isključeno ni zagađenje mora toksinima, ili nečim sličnim.

Azovsko more je najpliće more na svijetu, s prosječnom dubinom od 7 metara i najvećom od 14 metara. Dugo je 360 i široko 180 kilometara te ima površinu od 39.000 kvadratnih kilometara. Nalazi se iznad Crnog mora.

To je more nekad imalo bogatu floru i faunu te oko 380 životinjskih vrsta. Lokalno stanovništvo bavilo se uglavnom ribarstvom, s godišnjim prosjekom ulova od 300.000 tona. Sve je to bilo rezultat visoke biološke produktivnosti Azovskog mora, koje je pak rezultat bogate opskrbe hranjivih tvari iz brojnih rijeka koje se u njega ulijevaju.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

No, umjetnim prekidom dotoka riječne vode u to more, odnosno gradnjom brana te velikim uzgojem pamuka povećao se i nivo zagađenja. Kao posljedica je pao i ulov ribe, a najviše su propale ribarnice za preradu inćuna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.