EkologijaNajnovije vijesti

VRIJEME JE ZA ISTINU: Zagađenje Spreče ugljenom prašinom najvećim dijelom vrši rudnik Banovići

Tragom zagađenja rijeke Spreče koje je utvrđeno 16.8.2012. ponovo smo obišli teren 18. i 21.08.2012. i zatekli isto stanje. Sa ciljem da preciznije utvrdimo izvor zagađenja prekontrolisali smo pritoke rijeke Spreče. Rijeka Gostelja, u  koju se ulivaju otpadne vode iz rudnika Đurđevik, je imala vidljivo blago zamućenje ugljenom prašinom ali ni blizu zagađenja koje je utvrđeno u rijeci Spreči. Obilaskom rijeke  Oskove, koja dolazi iz pravca Banovića, utvrđeno je  veliko zagađenje ugljenom prašinom.

Kontrolišući zamućenje Oskove došli smo do rudnika Banovići i tamo je utvrđeno da iz odvodne cijevi  Separacije rudnika Banovići izlazi neprečišćena otpadna voda. Na izlaznoj cijevi i neposrednom vodotoku su jasno vidljivi tragovi dugog izlaska neprečišćene vode iz Separacije.

Obzirom na sušu, nizak nivo vodostaja u rijekama i  smanjeno samoprečišćavanje voda, pitamo se da li  koritom Spreče teku samo otpadne vode?

Pozivomo predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da imaju dovoljno hrabrosti i da reaguju na ovako bahato ponašanje i uništavanje prirodnih resursa od strane pojedinaca i da iznađu mogućnost da ovo zaustave i one koji su za to odgovorni pozovu da snose posljedice za to.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Moramo promijeniti svoj pristup i prestati ih moliti da prestanu zagađivati. Oni trebaju snositi odgovornost i isplatiti štetu koje su nanijeli pojedincima i vodotocima tokom svih ovih godina.

Moramo pokazati svoje neslaganje, jer neodgovorne firme će nastaviti da na najjeftiniji način vrše proizvodnju sve dok im se ne kaže DOSTA.

Predstavnici OCD, koji rade na zaštiti jezera Modrac, će i dalje svakodnevno fotografisati rijeke sliva i jezero Modrac, te  redovno informisati javnost o stanju voda sa ciljem da jezero Modrac SADA dobije odgovarajuće mjesto na listi prioriteta, jer poslije će biti kasno.

Dajmo svoj glas za jezero Modrac!

NASTAVIĆE SE…

 CENTAR ZA EKOLOGIJU I ENERGIJU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.