Iz svijetaNajnovije vijesti

Ulov zlata vrijedan: Za ribu od 80 kilograma dobio 300.000 funti

Jedan kineski ribar dobio je 300.000 funti za ribu koju je prošle sedmice ulovio u pokrajini Fuđen, javlja “Glas Rusije”.

Riba, težine 80 kilograma, odmah je prodata na pijaci. Riječ je o rijetkoj vrsti kineske bahabu – ribi koja liči na grgeča i unesena je u Crvenu listu IUCN.

Ribar je za lokalne mediji rekao da je pronašao ribu koja je plutala na površini mora i da ju je “tu pokupio”. Nakon aukcije ribar je rekao da će za dobijeni novac kupiti veći brod.

Kineska bahaba (Bahaba taipingensis) može dostići dužinu i do dva metra i težinu oko 100 kilograma.  Ova riba je veoma cijenjena u Kini, gdje je zabranjen lov, ali ne i u priobalnim vodama Hong Konga. U Kini smatraju da ova riba posjeduje jedinstvenu ljekovitu moć. Prije svega, na cijeni su njena peraja.  Vlada mišljenje da čovjek živi duže ako se hrani perajima bahaba,  a ribu koriste i praktičari tradicionalne kineske medicine za liječenje srčanih i plućnih bolesti.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

2 thoughts on “Ulov zlata vrijedan: Za ribu od 80 kilograma dobio 300.000 funti

  • Mogu misliti kako su mu se kolege koje furaju C&R, shebali nakon ove vijesti

  • paprika

    Da je ove ribe naseliti u Modracko jezero,mozda bi se rasirila kao Americki somic i tad bi svi mi koji pecamo na Modracu bili multimilijarderi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.