EkologijaNajnovije vijesti

Apel za pomoć jezeru Modrac

Jezero Modrac zbog suše nestaje. Sadašnji nivo jezera je oko četiri metra manji u odnosu na tačku preliva, što znači da će za oko 60 cm dostići kritičnu tačku kada će gotovo pa cijela industrija, uključujući i Termoelektranu, morati smanjiti svoj rad. U tuzlanskom vodovodu, strahuju da bi dodatno smanjivanje dotoka vode u jezero Modrac moglo značiti i redukciju.

U jezero Modrac, koje je glavni izvor napajanja pitkom vodom dijela Tuzle i Lukavca, kao i glavni izvor napajanja vodom industrije, dnevno se ispušta oko 160 tona ugljene prašine. Zbog trenutne suše i nedostatka vode u vodotocima ovaj problem je postao alarmantniji.
Tragom zagađenja rijeke Spreče, koje je utvrđeno 16. augusta 2012., od 18. augusta do danas smo obišli teren šest puta i svaki put smo zatekli isto katastrofalno stanje. Ne prestaje kontinuirani dotok ugljene prašine iz rudnika.

Spreča je postala kanal otpadnih voda, bez uslova za bilo kakav život. To je jasno vidljivo sada u sušnom razdoblju, kad manjak kisika uzrokuje prave ekološke katastrofe.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Došli smo do granice kad odgovorna nadležna vlast HITNO mora nešto preduzeti i zato tražimo direktni inspekcijski nadzor kojim bi utvrdili stanje poštivanja propisa iz oblasti voda i odgovarajuće kazne za neodgovorne firme, jer ne želimo biti samo žrtve nastalog stanja.

Predstavnici nevladinih udruženja, koji rade na zaštiti jezera Modrac, svakodnevno će obilaziti i fotografisati rijeke sliva i jezero Modrac, te redovno informisati javnost o stanju voda sa ciljem da jezero Modrac SADA dobije odgovarajuće mjesto na listi pririteta, jer poslije će biti kasno.

 

Dajmo svoj glas za jezero Modrac!

 

/Centar za ekologiju i energiju/

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.