EkologijaNajnovije vijesti

Stanje jezera Modrac nije posljedica suše

 

Kako je već dobro poznato jezero Modrac je vještačka akumulacija nastala za potrebe stanovništva, industrije, biološkog minimuma rijeke Spreče ali od 1998.godine i za potrebe Elektoprivrede BiH, izgradnjom mini hidroelektrane. Kvalitet vode rijeke Spreče danas nažalost pripada IV kategoriji klasifikacije vode dok većina rijeka širom Bosne i Hercegovine pripada II ili III klasi. Visoke temperature, manjak padavina te prekomjerno hemijsko, biološko i fizičko zagađenje Spreče i njenih pritoka itekako ostavlja velike posljedice na danas aktuelnu akumulaciju “Modrac”.

Naime, u proteklom periodu jako puno se u medijima govori o ekološkim katastrofama koje su zadesile našu zemlju. Uglavnom se radi o požarima ali i o sve večoj suši i nedostatku podzemnih i sve većeg broja površinskih tokova koje u velikoj mjeri uništavaju poljoprivredna dobra, floru i faunu a dovode u pitanje zaštitu, bezbjednost i opskrbu stanovništva pitkom vodom. Prirodne nepogode su česta pojava i treba se sa njima nositi i pokušati ublažiti njihove posljedice, nadležne institucije po ko zna koji put su zakazale u prevenciji rješavanja takvih problema.

Kao neformalna grupa građana ovim putem želimo prenjeti javnosti da je i ovaj put kao i do sada stanje jezera Modrac doveo ljudski faktor. Izjave odgovornih ljudi za stanje jezera Modrac su ovaj put prerasle u veliku laž i obmanu javnosti zajedno sa velikim interesima, nemarom nadležnih institucija i odgovornih preduzeća za trenutno stanje jezera Modrac.

Naime, brana na akumulaciji Modrac, kojom rukovodi JP “Spreča”, zbog osiguravanja biološkog minimuma istoimene rijeke nužno ispušta određenu količinu vode i uz priliv vode iz Spreče i Turije nivo jezera se do perioda mjeseca maja održavao na optimalnoj razini. U veoma kratkom periodu, nekontrolisanim ispuštanjem vode, do početka mjeseca augusta, nivo vode je opao za preko 5m. Nemoguće je da akumulacija jezera površine od 17 km2 uz neprestan i trenutno smanjen dotok vode, neophodan minimum koji se ispušta u rijeku Spreču i potrebne zalihe vode za TE Tuzla, za tako kratak vremenski period, toliko enormne količine vode ispare u atmosferu. Obzirom da je prosječna visina jezera 5,7 m i da je najveća akumulacija vode na njenoj površini, predviđa se da ovogodišnji gubitak vode iznosi i do 2/3 korisne zapremine. Mještani okolnih sela potvrđuju svojim dosadašnjim iskustvom da samo “dobro” ili “loše” rukovođenje branom utiče na ekstremne razmjere povišenog ili smanjenog nivoa vode.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Poznata je i činjenica da je prvobitna namjena izgradnje hidroelektrane na brani jezera imala namjeru koristiti višak vode iz jezera. U proteklih nekoliko mjeseci se desilo suprotno. Potrošene su značajne količine vode koje su u periodu najtoplijeg i najsušnijeg ljeta u posljednih 120 godina trebale predstavljati zapaženu rezervu vode i ublažiti prirodnu katastrofu. Danas namjena jedne hidroelektrane, naravno predvođena ljudskim faktorom, ostavlja sve veće i veće posljedice kako na turizam i rekreaciju ove akumulacije, tako i na njenu namjenu u opskrbi stanovništva vodom koju danas koristi tuzlanski vodovod.

Iako su već ranije najavljene suše, visoke temperature i manja količina padavina u odnosu na višegodišnji prosjek, voda na brani jezera Modrac se u kontinuitetu koristila za proizvodnju električne energije. Konačno kada su odgovorna preduzeća i nadležne institucije shvatile da padavina i dalje neće biti, početkom mjeseca augusta su ponovo smanjile nepotrebni gubitak vode i danas medijima prenose kako je suša uticala na ovu zaista veliku ekološku katastrofu ove regije.

Danas je ispust vode 1 m3/s te ukoliko se uzme u razmatranje izvještaj JP “Spreča” o količini vode koja se ispušta na brani trenutno, nivo jezera se smjenjuje za neznatnih oko 0,03 mnm na dan, što znači da se nivo jezera Modrac i količina vode akumulacije itekako može kontrolisati te spriječiti i ublažiti prirodna i ekološka katastrofa.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Danas se nadležne institucije, Federalno i Kantonalno ministarstvo, u čijoj je akumulacija jezera Modrac u nadležnosti te općina Tuzla hvataju u koštac sa ovim problemom jer je upitano vodosnadbjevanje fabrike vode “Cerik” vodom iz jezera Modrac. Namjera je opskrbiti sliv rijeke Spreče na način da se pumpama vrši prevođenje vode iz okolnih jezera kako bi primarno opskrbile pritoke rijeke Spreče koja će dalje uticati na vodosnadbjevanje akumulacije Modrac.

U konačnici, iako najavljuju padavine krajem mjeseca avgusta, koje su opet ispod višegodišnjeg prosjeka, definitivno neće biti dovoljno da utiču na problem koji je kao i uvijek, kada je riječ o ovoj akumulaciji, uzrok ljudski faktor. Na ovom području nije nepoznanica da bahato ophođenjem prema veoma važnom vodnom resursu često i uz hidrmometeorološke najave i upozorenja kao i najave vremenske prognoze, izazovu poplave jer na vrijeme se ne uključi rad iste te hidroelektrane zbog koje danas ovaj region, flora i fauna ali možda i građani okolnih općina, posebno općine Tuzla, će platiti veliku cijenu.

Neformalna grupa građana iz Tuzle

(tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.