EkologijaNajnovije vijesti

Povodom održavanja ekološko-entitetske akcije „Let's do it entitete“

Uime Udruženja „Bistro!“ iz Sarajeva želimo da se obratimo javnosti, a povodom održavanja akcije iz naslova.

Nećemo se zadržavati na politikanstvu i u ekološkim akcijama poput ove, gdje je početni naziv „Let's do it BiH“ ostao kraći za BiH, a da bi bila „ekološki“ zastupljena oba entiteta.

Nećemo se zadržavati ni na jako lošoj koordinaciji gdje smo izignorisani kao Udruženje koje se javilo i ponudilo svoje resurse, kako ljudske, tako i u vidu portala www.bistrobih.ba kao medija koji sa oko 1200 dnevnih posjeta ima neku vrijednost.

Nećemo kritikovati ni slabu medijsku promociju koja se uglavnom svela na facebook profil sa oko 25.000 članova od kojih neće ni 10% izaći 9. septembra u šetnju, a ne u akciju.

Nećemo kritikovati ni Udruženje „Ruke“, zaboga, pa oni su tek  5 mjeseci staro Udruženje, nemaju iskustva i ne možemo im zamjeriti greške upravo zbog njihove „mladosti“.

No, ako nećemo kritikovati zbog nedostatka iskustva, moramo pohvaliti njihovu ekspeditivnost – prije nego su dobili poreznu prijavu u općini Centar,  koja ima datum od 06.04.2012. godine, dobili su podršku i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a i Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona!?

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

I to dopis od Federalnog ministarstva okoliša i turizma je od 23. marta!?

E zadržat ćemo se upravo na tome, kako pojedina, stranačka/familijarna/zemljačka udruženja, bez obzira na orijentaciju, automatizmom budu bliža kasi.

Tako pare dobiju projekti:

  • „Kako se zaštititi od spolnih bolesti ukoliko postanete žrtvom trgovine ljudima“
  • „Obilježavanje godišnjice donošenja zakonske regulative za (nešto) “
  • „Edukacija lokalnog stanovništva i ispravnom odlaganju otpada na (nekom) području“

Gdje posljednji dobiju 10.000 KM za štampanje par stotina reklamnih letaka, održe jedan okrugli švedski sto i dobiju upozorenje prilikom potpisivanja Ugovora da se „maksimalno 30% sredstava može utrošiti na honorare“!?

Gdje drugi dobiju kritiku u projektu da trebaju „smanjiti dnevnice volonterima“!?
Ponavljamo, dnevnice-volonterima!?

Jesmo mi narod koji nema neke naročite higijene, smeće nam jeste na sve strane, rijeke i jezera su nam kanalizacije, skoro da i nema flore i faune u njima, ali još gora stvar kod Bosanaca i Hercegovaca (naglašavamo, u oba entiteta) je mentalna (ne)higijena i IMT (ima-li-mene-tu) sindrom.

I zbog toga ćemo još dugo plivati u fekalijama, da ne kažemo govnima.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

A mi ćemo 09. septembra, u 11:00 sati, zajedno sa USR „Sarajevo 1906“ i Udruženjem za sport i rekreaciju općine Novi Grad  biti na starom koritu rijeke Bosne u Lađenici (Dobroševići) gdje ćemo, kao volonteri bez dnevnica, bez okruglih švedskih stolova, zaštićeni od polnih bolesti i trgovine ljudima, „letsdoitovati„ BiH!

Pozivamo sve istinske ribare i ekologe da nam se priključe.

Predsjednik i potpredsjednik Udruženja „Bistro!“, Bosna i Hercegovina – Adnan Osmanagić  i Senad Kapo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.