Sportski ribolov – šta to bi?

Već je svima znano da je politika “uplivala” u sve segmente života u ovom našem usudu zvanom Bosna i Hercegovina. Tako ni ovaj naš hobi/pasija/smisao života (kako ga ko poima) nije ostao izuzetak, i odavno ni tu više nije bitno kakvi su ti moralni, ljudski i takmičarski kvaliteti, nego čiji dres nosiš i koji ti je nacionalni predznak.

Najupečatljiviji primjer takvih dešavanja su ona u Distriktu Brčko.

USR “Kečiga” iz Brčkog postoji oko 60 godina, i za tih 60 godina članovi Udruženja su, koliko su mogli, sačuvali rijeku Savu i njen riblji fond.

Sada u Brčkom postoje tri Udruženja koja čine SRS Distrikta Brčko, a pojedina neodgovorna lica u udruženjima-članicama saveza ne čine ništa da poprave stanje u Savezu, niti, po svemu sudeći, imaju interesa za tim.

Ribočuvarska služba ne postoji već pet mjeseci, i svako ko ima mrežu, bubanj ili struk sa 50 udica (parangal) može da radi, i radi šta mu je volja.

Izostala je i obećana pomoć od strane Vlade Brčko Distrikta, i očito da ni u nadležnim organima nisu svjesni da je ovo opšte dobro od kojeg i sam Distrikt može imati ne tako male prihode. Ili se čeka potpuna propast, pa da neko od privatnika uzme pod koncesiju vode Brčko Distrikta.

Pročitajte i:   Članovi USR 'Krušnica 1936' iz Bosanske Krupe proveli redovnu akciju čišćenja obala vodotokova

Danas je SRS Distrikta Brčko izbačen iz SRS BiH i svim ribolovcima-takmičarima je uskraćen nastup na takmičenjima u organizaciji SRS BiH.

Poražavajuća i sramotna činjenica koja boli sve prave sportske ribolovce u Brčkom.

A prije četiri godine, vodama je upravljalo USR “Kečiga”, i sva finansijska dugovanja prema Sportsko ribolovnom savezu BiH su bila podmirena.

Sada su tri – da li zbog tri naroda koji moraju imati i udružene ribare po nacionalnosti ili je sasvim slučajno to broj tri, nije ni bitno, bitno je da to ne funkcioniše.

Jer poslovica kaže da “Tri loša ubiše Miloša!”

Tako su ova tri ubila sportski ribolov u Brčko Distriktu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.