EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Kina: Misteriozno crvenilo rijeke Yangtze

Građani Kineskog grada Chongqing bili su ne malo iznenađeni kada je nedavno njihova poznata rijeka promijenila boju u svijetlu nijansu narandžastocrvene.

Uzroci zbog kojih je najduža Azijska rijeka promjenila boju još uvijek se istražuju, ali nesvakidašnja pojava nije spriječila građane u njihovim svakodnevnim poslovima vezanim uz rijeku.

Dok su neki uzimali vodu u flaše za uspomenu, ribari i drugi koji žive od rijeke nastavili su sa svojim aktivnostima.

Jedno od prirodnih objašnjenja za ovaj fenomen koji se odmah može odbaciti su mikroorganizmi koji daju vodi crvenu boju i zaslužni su za “cvijetanje mora” kaže Emily Stanley, profesorica Limnologije s Sveučilišta u Wisconsinu.

Kad voda procrveni mnogi ljudi bi pomislili da je to “crvena plima” ali to su isključivo morski organizmi pa se ta mogućnost s velikom sigurnošću može odbaciti.”

Jedno od realnijih objašnjenja je zagađenje industrijskom bojom. Nemoguće je da tako brzo rijeka promjeni boju u tolikom obimu bez ljudskog faktora, tvrdi Stanley. Profesorica je napomenula da je isto tako Kineska rijeka Yian krajem prošle godine promjenila boju u crveno.
Za glavnog krivca ovog crvenila sumnja se na fabriku hemijskih boja koja je ilegalno radila omote za vatromet.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Ipak, Stanley kaže da se ne može isključiti i druga mogućnost koja se navodno istražuje: uzvodni priljev mulja i crvene gline kao posljedica nedavnih poplava te erozija tla uz rijeku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.