Iz regijeNajnovije vijestiReportaže

SRBIJA: “Supermen” sa Dunava do sada spasio 25 života

Renato Grbić (51), vlasnik restorana koji se bavi i ribolovom u blizini Beograda, spasio je 25 života ljudi koji su pokušali samoubistvo. Svi su oni pokušali oduzeti sebi život skačući sa mosta Pančevo. Svjedočio je njihovim tragičnim pričama i pokušavao im uliti nadu u budućnost.

Prvo spašavanje odigralo se prije 14 godina dok je Grbić lovio ribu. Bio je u društvu svog brata nedaleko mosta Pančevo kad je jedan muškarac pao u Dunav. Izvukli su ga van i Renato ga je pitao: “Zašto se želiš ubiti, pogledaj koliko lijepih stvari ima na ovom svijetu“. Nakon toga uzeo ga je za ruku i s njim dočekao Hitnu pomoć.

Slična situacija odigrala se i nedavno. Kada je želio baciti mrežu u rijeku, čuo je vrisak. Pogledao je prema obali i vidio kako neko pada sa mosta, piše AP.
Samo sam čekao hoće li ta osoba isplivati, jer pad zna biti koban. Da padnu na trbuh ili leđa bilo bi isto kao da su pali na beton“, opisao je Grbić situaciju u kojoj se jedna djevojka bacila s mosta.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Osobe koje je Grbić dosad spasio različite su dobi, spola i društvenog porijekla. Sa jednom od njih održava i kontakt. Riječ je o ženi koja  je sa 18 godina pokušala oduzeti sebi život. “Slavimo njen drugi rođendan. Udala se, dobila je dijete i pronašla put prema sreći‘, ispričao je Grbić koji je za svoja dobra djela u Beogradu dobio i nagradu za hrabrost. A poznat je pod nadimkom Supermen s Dunava.

Renato je četvrta generacija alasa porodice Grbić. Još kao dječak sjedio sam u ćošku čamca i ribario sa ocem. Njegova poslednja želja bila je da mu pepeo prospem po Dunavu. Nažalost, to nisam uspio, pa smo donijeli sanduk na obalu i tu je stajao nekih sat vremena.

“Posao alasa je opasan i težak, ali i zabavan. Nevjerovatan je osećaj kada ulovite soma od 82 kilograma, 2 m i 20 cm dužine. To vam daje želju, nadu da krenete i narednog dana. Rijeka opušta, oplemenjuje ljude i smiruje ih. Treba da slavimo svaki dan, budemo zahvalni jer život je lijep i vrijedan.”, poručuje Renato.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

U Skupštini grada uručena mu je nagrada za Herojsko djelo, nosilac je plakete za najpodvig, vlasnik počasnog pasoša i brojnih zahvalnica.

Putovanja su njegova strast i uskoro se sprema na dvomjesečni odmor na Tajlandu, pa u šali kaže: “Ljudi, ne skačite, molim vas, neću biti tu dva mjeseca!”.

One thought on “SRBIJA: “Supermen” sa Dunava do sada spasio 25 života

  • Grbic je prava legenda!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.