EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Japan: Ukidaju se nuklearke do 2030. godine

Nakon masovnih protesta u zemlji, premijer je rekao da će Vlada objaviti postepeno ukidanje atomske energije do 2030. godine.
Japanski premijer Yoshihiko Noda saopštio je da će Vlada naredne sedmice objaviti postepeno ukidanje atomske energije u okviru nove energetske politike.

On je izjavio da će imati u vidu i preporuke koje je dala njegova vladajuća stranka o tome da zavisnost Japana od nuklearne energije treba biti postepeno ukinuta do 2030. godine.
Noda je dodao kako se očekuje da nova energetska politika bude usvojena do kraja iduće sedmice, kao i da će to biti veliki preokret u odnosu na višedecenijsko zagovaranje nuklearne energije koje je Japan zastupao.

Noda je na stranačkom skupu u Tokiju naveo kako shvata da većina Japanaca podržava ideju Japana bez nuklearne energije.
Njegova Vlada suočena je sa snažnim otporom atomskoj energiji, uključujući redovne masovne proteste širom zemlje.
Nesreća u nuklearnoj centrali u Fukushimi izazvana zemljotresom prošle godine osnovni je razlog za promjenu stava u energetskoj politici Japana i postepeno napuštanje atomske energije.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Dugo vremena japanska politika uvjeravala je javnost kako je nuklearna energija jeftina, čista i sigurna. Njeni protivnici smatraju da nije uredu dovoditi u pitanje ljudske živote, radi ekonomskih ušteda i pogodnosti koje ona donosi.

Uprkos vrlo podijeljenom javnom mišljenju, Kansai Electric Power dobio je 16. juna dopuštenje lokalnih vlasti i premijera da stavi u pogon reaktore 3 i 4 u Ohiju.

Vlasti su zaključile da se reaktori mogu staviti u pogon s punom sigurnošću s obzirom na testove izdržljivosti, uprkos upozorenju seizmologa i činjenici da će radovi na jačanju odbrane od potresa i cunamija biti gotovi tek za tri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.