EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Posledice izljevanja nafte u Meksičkom zalivu

Otvorene rane. Parazitske infekcije. Peraje prožvakanog izgleda. Duboke rane. Misteriozne crne pruge. Dvije godine nakon eksplozije naftne bušotine koja je pokrenula najveće izlijevanje nafte u more u povijesti SAD-a, naučnici počinju sumnjati da je riba Meksičkog zaliva pogođena njenim učincima.

Dokazi su daleko od konačnih. Međutim, ako se te sumnje pokažu tačnim to bi moglo značiti da se ekološka šteta koju je BP katastrofa nanijela Meksičkom zalivu još uvijek odvija i slika nije sjajna kao što se činilo prije samo godinu dana.

Fotografija vlasništvo AP. Otvorene rane: Riba ulovljena u Meksičkom zalivu jedna je od velikog broja riba s neobičnim infekcijama, dvije godine nakon najgoreg izlijevanja u povijesti SAD-a

Efekti: Dodatno, viđene su ribe s crnim ranama, štete na dubokomorskim koraljnim grebenima, livadama morske trave, dupinima, mangrovima i drugim vrstama biljaka i životinja

Fotografija vlasništvo Al JAzeera. Deformisani: Ovi škampi bez očiju bili su dio golemog ulova slijepih ljuskara pronađenih u Zalivu.

Šteta bi se mogla proširiti i na druge vrste. Prošle godine pojavilo se istraživanje koje je pokazalo da su pogođeni i dubokomorski koralni grebeni, livade morske trave, delfinii, mangrovi i druge vrste biljaka i životinja.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Mnogo je posrednih dokaza da je nešto još uvijek ne štima,“ rekao je Christopher D’Elia, dekan Škole za obalu i okoliš pri Državnom univerzitetu Louisiana. „U cjelini, ekološka šteta nije tolika kao što se prvobitno predviđalo. To ne znači da ne postoji.“

Izvještaji o neobičnim stvarima koje se događaju s ribama počeli su se pojavljivati kada su se ribari vratili u Meksički zaliv nekoliko sedmica nakon što je BP-ov naftni izvor iz kojeg je šikljala nafta zatvoren u ljeto 2010. Počeli su loviti morske grgeče i snepere s velikim otvorenim ranama i čudnim crnim prugama, lezijama kakve nikad nisu vidjeli. Odmah su za to okrivili izlijevanje.

Ne vjeruje se da te bolesti predstavljaju zdravstvenu prijetnju ljudima. Međutim, ti problemi bi mogli biti razorni za neke cijenjene vrste riba i ljude koji žive od njihovog lovljenja.

Fotografija vlasništvo AP. Ranjeni ulov: Danima nakon izlijevanja ribari su se vratili na posao u Zaliv i počeli loviti morske grgeče i snepere s velikim otvorenim ranama i neobičnim crnim prugama

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Ne može se reći sa sigurnošću što uzrokuje bolesti kod još uvijek relativnog malog postotka riba. Zaliev se svakog dana napada raznim vrstama zagađivača. Naučnici nemaju osnovnih podataka o bolesnim ribama u Zalivu prije izlijevanja. Prvo sveobuhvatno istraživanje još je godinama od objavljivanja.

NEDAVNA OTKRIĆA

-Riba ulovljena 15 mjeseci nakon izlijevanja imala je naftu u žuči. Žuč govori što ribe jedu.
-Prošlog ljeta 3% ulovljene ribe imalo je duboke rane, čireve i parazite simptomatične ekološkom zagađenju.
-Nađeno je manje morske trave, rakova i drugih oblika života
-Pronađeni delfini su bili anemični i pokazivali znakove bolesti pluća i jetre
-Zajednica dubokomorskog koralnog grebena umire u blizini BP-ovog izvora nafte

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.