Iz svijetaNajnovije vijesti

Bugarska: Planiraju branu oko antičkog grada na dnu jezera

Na dnu vještačkog jezera Koprinka, u središnjoj Bugarskoj, krije se antički trački grad Seutopolis, sagrađen za vrijeme vlade kralja Seuta III u 4. vijeku prije nove ere. Grad je bio mali, sagrađen na ranijoj naseobini, i nije bio baš pravi grad, već više sjedište kralja i njegovog dvora.

Projekat bugarskog arhitekte Žeka Tileva podrazumjeva izdradnju kružne brane oko nalazišta, rekonstrukciju Seutopolisa i pravljenje turističkog lokaliteta usred jezera.

Otkriven je slučajno 1948. godine, za vrjeme izgradnje brane Koprinka po kojoj je nastalo jezero i dobilo ime. Prije nego što će ona biti puštena u rad, detaljno su je istražili arheolozi.

Bugarski arhitekta Žeko Tilev predložio je 2005. godine da se Seutopolis otkopa i rekonstruiše, tako što će se oko grada podići kružna brana u nivou vode, čime će ovo mjesto dospjeti na UNESKO listu i napraviti od njega neviđenu turističku destinaciju.

Turisti bi pristizali pomoću brodića, a zid prečnika 420 metara bi im omogućio da posmatraju grad sa visine od 20 metara, a imao bi i viseće vrtove, staklene liftove, restorane, kafee, radnje, ateljee i tako dalje.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Noću bi bio osvjetljen, stvarajući na taj način spektakularan prizor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.