Bugarska: Planiraju branu oko antičkog grada na dnu jezera

Na dnu vještačkog jezera Koprinka, u središnjoj Bugarskoj, krije se antički trački grad Seutopolis, sagrađen za vrijeme vlade kralja Seuta III u 4. vijeku prije nove ere. Grad je bio mali, sagrađen na ranijoj naseobini, i nije bio baš pravi grad, već više sjedište kralja i njegovog dvora.

Projekat bugarskog arhitekte Žeka Tileva podrazumjeva izdradnju kružne brane oko nalazišta, rekonstrukciju Seutopolisa i pravljenje turističkog lokaliteta usred jezera.

Otkriven je slučajno 1948. godine, za vrjeme izgradnje brane Koprinka po kojoj je nastalo jezero i dobilo ime. Prije nego što će ona biti puštena u rad, detaljno su je istražili arheolozi.

Bugarski arhitekta Žeko Tilev predložio je 2005. godine da se Seutopolis otkopa i rekonstruiše, tako što će se oko grada podići kružna brana u nivou vode, čime će ovo mjesto dospjeti na UNESKO listu i napraviti od njega neviđenu turističku destinaciju.

Turisti bi pristizali pomoću brodića, a zid prečnika 420 metara bi im omogućio da posmatraju grad sa visine od 20 metara, a imao bi i viseće vrtove, staklene liftove, restorane, kafee, radnje, ateljee i tako dalje.

Pročitajte i:   (AUDIO) Nakon pražnjenja jezera Bajer ribolovci volonteri spašavaju riblji fond (HR)

Noću bi bio osvjetljen, stvarajući na taj način spektakularan prizor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.