Iz svijetaNajnovije vijesti

Ispod Afrike velike količine podzemnih voda

Naučnici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze velike zalihe podzemne vode.
Prema njihovom mišljenju, zalihe vode ispod Afrike, veće su 100 puta od onih dostupnih na površini prenosi BBC.

Najveći rezervoar podzemnih voda u sjevernoj Africi se nalazi u velikim sedimentnim bazenima na području Libije, Alžira i Čada”, navodi Helen Bonsor iz BGS-a, jedna od autora istraživanja.

Dodala je kako su podzemne vode u Africi dosad bile tema o kojoj se nije razmišljalo, niti se takvo šta uopšte predviđalo te se nada kako će detaljna mapa potencijalnih zaliha pitke vode pod Afrikom, otvoriti oči ljudima i promijeniti dosadašnji način razmišljanja.

Otkriće je objavljeno u žurnalu Environmental Research Letters, a u njemu se tvrdi kako masovno bušenje tla ipak ne bi bio najbolji način za povećanje zaliha pitke vode na tom kontinentu.
Naprotiv, manje bušotine koje bi dovodile vodu ruralnim područjima te ručne pumpe bile bi praktičnije, ističe Alan MacDonald, vođa istraživanja.

Čak 300 miliona ljudi na ukupnom području Afrike, nema pristup pitkoj vodi. Uslijed rasta populacije raste i potražnja za pitkom vodom, a tu je i pojačana potreba za vodom i zbog navodnjavanja. U Africi je tek 5 posto obradive zemlje navodnjeno.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.