Iz svijetaNajnovije vijesti

Misteriozni krugovi na dnu okeana

Prema navodima naučnika iz američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije, manje od pet posto svjetskih okeana je istraženo, što znači da 95 posto stvari koje leže na dnu Zemljinih mora nikada nije viđeno ljudskim okom.

Jedna osoba je, međutim, cjeli svoj život posvetila otkrivanju misterija koje leže na dubinama oko japanskih obala. Dugogodišnji ronilac i podvodni fotograf Yoji Ookata posljednjih pedeset godina proveo je istražujući i dokumentujući sve na što je naletio.

Dok je ronio kod Amami Oshima na jugu zemlje, Ookata je uočio nešto što nikada ranije nije vidio: kružne valovite geometrijske uzorke pijeska gotovo šest metara u promjeru i gotovo 80 metara ispod nivoa mora. Ubrzo se vratio s kolegama i televizijskim ekipama kako bi saznali više informacija o ovoj pojavi koju su nazvali “misteriozni krugovi” i zajedno su došli do nevjerovatnog otkrića.

Koristeći podvodne kamere tim je otkrio da je umjetnik koji stoji iza ovih krugova mužjak japanske ribe napuhače (koja se smatra jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svijetu ali i japanskom delikatesom) koja koristeći samo svoje peraje neumorno kruži dnom i stvara neobične uzorke.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Vjerovatni razlog za ovakvo ponašanje, zaključili su stručnjaci, je udvaranje.

Naime, mužjak ove ribe na ovaj način privlači ženke, i što su krugovi kompleksniji, veća je vjerovatnoća da će do parenja doći.

A kada do parenja dođe, jaja se polažu u samo središte kruga. Naučnici su također otkrili da što je više brda i dolina u krugu, vjerovatnoća stvaranja potomaka je veća jer kružne formacije neutralizuju struje te tako štite jajašca od raznih opasnosti.

httpv://www.youtube.com/watch?v=YWtmSoimhcM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.