Novi projekti na Šerićkim barama

Šerićka bara je jedinstven eko sistem na južnoj strani ušća rijeke Spreče u jezero Modrac. Vodeno ogledalo Šerićke bare je dužine 860 m, širine 250 m i dubine oko 1 m, dok obalni dio obrastao močvarnom vegetacijom rogoza i trske pokriva znatno veću površinu.

“Bara je nastala nanošenjem taloga iz rijeke Spreče i formiranjem nanosa koji baru odvaja od jezera već 30 godina. Bara je trajnog karaktera i opskrbljuje se vodom iz manjih površinskih tokova sa okolnih brda. Region Šerićke bare zbog velikog značaja ima potencijal da postane dio novih naučno-istraživačkih projekata jer su močvarna staništa veoma važna za gniježđenje, hranjenje i odmorišta ptica močvarica, a također se ubrajaju među najugroženije ekosisteme zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa”, objašnjava nam predsjednik Ekološkog udruženja Jezero u Šerićima Amir Tursunović.

Ekološko udruženje Jezero  Šerići u općini Živinice je 2008. godine realizovalo projekt “Uređenje Šerićke bare”,  finansiranog od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je obuhvatio izdavanje brošure, izgradnju pristupnog  puta do Šerićke bare i drvenog mola.

Pročitajte i:   Obavijest o zatvaranju ribolovne sezone i najava poribljavanja u Ribolovnoj zoni Mostar u 2020. godini

U toku je realizacija novog projekta, o čemu nešto više saznajemo od predsjednika Odreda izviđača Duga iz Tuzle Tokića:

“U cilju afirmacije Šerićke bare, 6.oktobra održan je u Šerićima zajednički sastanak predstavnika  Odreda izviđača Duga Tuzla, NGO NordBos – Göteborg (Sweden) i Ekološkog udruženja Jezero – Šerići na kojem je podržan projekt  izgradnje osmatračnice za ptice i nabavku čamca  za potrebe naučnih istraživanja  raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta (Prirodno-matematički fakultet – Tuzla), kao  i za edukativne posjete ekoloških udruženja i bioloških sekcije iz osnovnih škola”.

Zahvaljujući aktivnostima EU Jezero i OI Duga, u Šerićima je boravila predstavnica Švedske nevladine organizacije NGO NordBos Anna Norden, koja je bila oduševljena Šerićkom barom, tako da će i ova organizacija učestvovati u realizaciji pomenutog projekta

www.zivinice.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.