Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Počelo poribljavanje gornjeg toka Neretve

Preduzeće EFT HE Ulog, u saradnji sa sportskim ribolovačkim društvom Ulog iz Kalinovika, izvršilo je poribljavanje rijeke Neretve, u njenom gornjem toku, u sektoru naselja Ulog.
U blizini ovog mjesta EFT planira izgradnju istoimene hidroelektrane.
“Stanje ribljeg fonda u gornjem toku Neretve je analizirano od eksperata za ribarstvo s poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva i ocijenjeno je kao zabrinjavajuće loše. Ovim poduhvatom smo započeli obnovu zatečenog, dosta oštećenog ribljeg fonda na ovom dijelu Neretve”, kazao je Svetomir Prokić, šef projekta izgradnje HE Ulog.
Poribljavanje je izvršeno sa 25.000 jedinki mlađi autohtone uloške pastrmke od čega 20.000 komada dužine 6-7 cm iz ovogodišnjeg mrijesta i 5.000 komada dužine 13 cm iz prošlogodišnjeg mresta.
Mlađ autohtone uloške pastrmke je proizveden u ‘’Centru za ribarstvo – Boračko jezero – Konjic’’ a matične jedinke ove autohtone vrste su uzete upravo iz ovog gornjeg toka Neretve.
Poribljavanje je izvršeno planski na pet lokacija, pod nadzorom stručnjaka iz Centra za ribarstvo i to: Nedavić, Trešnjevički most, Zelenac, Uloški most i Uloški buk.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.