Uništavanje Bardače – zaštićenog barskog područja

Barski rezervat Bardača, kod Srpca u Bosni i Hercegovini, nalazi se na listi zaštićenih barskih područja.

Bardača je stanište 26 vrsta riba, 178 vrsta ptica i blizu 280 vrsta biljaka, javlja Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Međutim, tamošnji ribnjaci nestaju. Od 11 jezera samo su tri netaknuta. Ostala su isušena i pripremljena za sjetvu kukuruza.

Ribari kažu da više nema onoliko vrsta riba i ptica kao što je nekad bilo.

Nema onih ptica, onih labudova, koji su prolazili. Nema ih. Nema ni čvoraka. Mogu reći da ih je dosta prolazilo. Na hiljade, ali sad ih nema“, kaže Milovan Vukotić, ribar koji svoje penzionerske dane provodi na Bardači.

Desanka Mitraković više od decenije u svojoj krčmi dočekuje ribare. U selu Bardača je i rođena. Četrdeset godina je radila u obližnjem motelu i, kako kaže, bila su to lijepa vremena, kad je dnevno dolazilo 50 turističkih autobusa.

Žale se. Valjda je to viša sila da nema vode. Možda jedino država nešto može da učini. Mada je velika šteta za Bardaču što je do ovog došlo“, izjavila je za Al Jazeeru.
Desanka se plaši da je za spas rezervata prekasno. I ribari joj se žale da u jezerima nema vode.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Iz resornog Ministarstva poručuju da čekaju podatke Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Mi ćemo Vladi uputiti jednu odluku, gdje ćemo Bardaču, u skladu sa Konvencijom, privremeno zaštititi na dvije godine, a u tom periodu ćemo provoditi aktivnosti na trajnoj zaštiti“, kaže Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

A ribar Milovan se nada da će i dalje imati gdje pecati. Vjeruje da će i u budućnosti imati priliku uživati u ljepotama prirode.

Al Jazeera Balkans

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=p5ROqP9_Qdg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.