Najnovije vijestiOstale vijesti

Odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH

Odluka o dopuni Odluke o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH radi sprječavanja unošenja afričke svinjske kuge, koju je Vijeće ministara nedavno donijelo, odnosi se na zabranu uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog porijekla iz Ukrajine.
Kako saznaje Fena u Uredu za veterinarstvo BiH, radi se o zabrani uvoza ili provoza kroz BiH živih domaćih i divljih svinja, sjemena i jajnih ćelija te svježeg mesa domaćih i divljih svinja, proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.
Također, spomenuta odluka podrazumijeva i zabranu uvoza i provoza kroz BiH proizvoda životinjskog porijekla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu upotrebu, kao i proizvoda životinjskog porijekla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj upotrebi.

Vijeće ministara na istoj sjednici je donijelo i Odluku o dopuni Odluke o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH radi sprječavanja unošenja koi herpes virusa, kojom se Italija uvrštava na popis zemalja iz kojih je zabranjen uvoz određenih vrsta riba.
Kada je riječ o toj zabrani, saznaje Fena, radi se o sljedećim vrstama riba: šaran (Cyprinus carpio carpio), goi šaran (Cyprinus carpio goi) i koi šaran (Cyprius carpio koi) te ostalim šaranskim hibridima (Cyprinus carpio x Carassius auratus).

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Iz Ureda za veterinarstvo BiH podsjećaju da je trenutno na snazi još nekoliko odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH, a radi sprječavanja unosa influence ptica, transmisivnih spongiofirmnih encefalopatija, atipične kuge živine te bolesti ‘plavog jezika’.
Sve ove odluke redovno se ažuriraju, a prije donošenja odluke Ured može izdati odgovarajuća obavezna uputstva koja stupaju na snagu odmah u slučaju hitnih mjera, u javnom interesu, da bi se odvratila neposredna opasnost po zdravlje ljudi, odnosno životinja.

2 thoughts on “Odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH

  • Ako ko nađe sliku ovog goi šarana baš bih volio znati kako izgleda jer nikad čuo do sada?
    Ja googlah i samo na jednom mjestu nađoh da se koi šaran negdje zove “goi”!?

  • Goi saran nepostoji vjerovatno ili stamparska greska ili je nebuloza nekog naseg “strucnjaka”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.