Rumunija: Borba ekologa za deltu Dunava

Delta Dunava najveća je močvara u Evropi i prirodno stanište jedinstvenih životinjskih i biljnih vrsta.
No, industrijalizacija ponovo prijeti rezervatu, što je navelo rumunske aktiviste za zaštitu životne sredine da pokušaju očuvati ovaj prirodni dragulj u svom izvornom obliku.

Delta Dunava prostire se na blizu 3.500 kvadratnih kilometara površine. Na listi UNESCO-ove svjetske baštine je od 1991. godine, poznata je po hiljadama malih otoka i više od 2.000 važnih vrsta ptica, riba i biljaka. Godine 1998. proglašena je prekograničnim rezervatom biosfere, budući da manjim dijelom pokriva i teritoriju Ukrajine. Uz deltu se prostiru 24 sela, u kojima živi blizu 14.000 stanovnika. Većina njih za život zarađuje ribolovom.
A sada ovi ljudi, kao i Delta, trebaju zaštitu, tvrde aktivisti za zaštitu okoliša.

Delta je trenutno stiješnjena između dvije epohe: komunističke diktature, sa svojim megalomanskim planovima i idejama za isušivanje delte – 80 hektara već je doživjelo takvu sudbinu – i industrijske eksploatacije, koju samo komunizam može izvesti. Nakon toga je došao divlji kapitalizam, koji sve podređuje profitu – situacija u kojoj okoliš, naravno, gubi“, kaže Liviu Mihai, predsjednik nevladine organizacije Spasimo Deltu.

Pročitajte i:   Održan 1. Memorijalni turnir 'Salih Kalajdžisalihović - Salka' u lovu ribe udicom na plovak

Najveće opasnosti koje prijete postojanju Delte Dunava su poljoprivredni projekti vlada drugih devet zemalja kroz koje protiče rijeka. Oni vode ka povećanom zagađenju vode, prekomjernom ribolovu i nepravilnom odlaganju otpada.

Aktivisti posljednjih sedam godina obilaze okolna sela i pokušavaju stanovnicima učiniti život lakšim, a u isto vrijeme očuvati okoliš. No, ribari na njihove napore i dalje gledaju sumnjičavo. Njih najviše zabrinjava smanjivanje ribljeg fonda u Delti.

Slušao sam šta ste govorili i zvuči lijepo, ali kako nam možete pomoći kada je riječ o porodičnom ribolovu?“, upitao je ribar Alexandru Ion.
Moramo uraditi nešto kako bismo zaštitili ribu ovdje, kako bi ljudi mogli dolaziti i plaćati da love ribu, to je za nas put ka rastu“, dodao je vlasnik ribogojilišta Renetter Sylvaine.

Aktivisti NVO Spasimo Deltu ovom gorućem problemu pristupaju cjelovito. Promoviraju “zelene zajednice”, u kojima stanovnici žive od djelatnosti koje ne štete okolišu, poput tradicionalnih zanata i ekoturizma.

Obnoviti tradicije ove velike multietničke populacije, naučiti ih da žive u harmoniji s prirodom, da brane svoju teritoriju onako kako su to radili njihovi djedovi veoma je teško poslije 45 godina komunizma i 23 godine korupcije pod kapitalizmom“, tvrdi Mihai.

Pročitajte i:   HE Ulog: Neretva na izdisaju

Napori za očuvanjem prirode ponovo se, ovaj put u Rumuniji, sukobljavaju s komercijalizacijom i konzumerizmom.
Umijeće kompromisa u ovakvim slučajevima uglavnom nije davalo željene rezultate, ali aktivisti se nadaju da njihova borba ipak neće biti potpuno uzaludna.

Al Jazeera Balkans

httpv://www.youtube.com/watch?v=nwrPzmsM7S0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.