Novi Zeland: Leš skoro nepoznate vrste kita

Gotovo nepoznata vrsta kita viđena je nakon što se ženka sa mladunčetom nasukala na obalu Novog Zelanda.

Otkriće ženke i njenog mladunčeta prvi je dokaz da ova vrsta kita uopšte postoji. Radi se o Mesoplodon traversii kitu, a pronalazak je samo dokaz koliko zapravo malo znamo o onome što se krije u morskim dubinama, piše Science Daily.

Ovo je prvi put da smo vidjeli ovu vrstu kita dugog preko pet metara. Imali smo sreće što smo ih vidjeli u punoj veličini i što smo našli čak dva primjerka“, rekla je Rochelle Constantine iz University of Auckland.
Svo znanje koje smo imali o ovoj vrsti poticalo je od tri djelimično sačuvane lobanje, koje su nađene na Novom Zelandu i u Čileu u periodu od 140 godina. Nevjerojatno je da ne znamo gotovo ništa o tako velikom sisaru“, dodala je.

Dva su kita otkrivena u decembru 2010. godine, kad su se nasukali i ugušili na plaži Opape u Novom Zelandu. Iz novozelandskog Konzervatorskog odjela su sa kitova uzeli uzorke tkiva i DNK i podvrgli ih raznim analizama. Tek je analiza DNK potvrdila da se radi o zaista rijetkoj vrsti.
Nekoliko smo puta napravili analizu da bismo se uvjerili da se zaista radi o Mesoplodon traversii kitu“, kaže Constantine.

Pročitajte i:   Članovi USR Vitez u novim radnim akcijama

Naučnici još uvijek ne mogu objasniti zašto se tako malo zna o ovim kitovima.

Moguće je da se radi o vrsti koja živi i umire u dubokim vodama okeana i jako se rijetko pojavljuje blizu obale. Novi Zeland je okružen velikim okeanima. Mnogo nam je morskog života još uvijek nepoznato“, rekla je Constantine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.