EkologijaNajnovije vijesti

BiH najzagađenija plastičnim otpadom u regiji

Plastični otpad predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudima širom svijeta. Rastom stanovništva, većom potrošnjom, industrijalizacijom i urbanizacijom došlo je do velikog porasta korišćenja plastike.

Istovremeno, samo 10 odsto svjetskog plastičnog otpada može da se reciklira. Situacija u zemljama regiona, kada je u pitanju plastični otpad, veoma je loša, javlja Sanel Kajan, novinar Al Jazeere.

Po zagađenosti plastičnim kesama, Bosna i Hercegovina je najzagađenija zemlja u regionu. Za godinu dana se potroši više od milijardu plastičnih kesa.

Razlozi za ovoliku potrošnju su višestruki, prvenstveno zato što se zbog niske proizvodne cijene besplatno distribuišu u supermarketima, pa su građani, nemajući druge alternative, stekli lošu naviku da više ne nose sopstvene, nego nekotrolisano uzimaju kese u supermarketima.

One poslije vrlo kratkog vijeka korištenja u najboljem slučaju završe na nekoj kontrolisanoj deponiji, a vrlo često u prirodi.

Prošle godine u BiH je uvezeno više od dva miliona kilograma plastičnih vrećica. Ta ogromna količina plastike većinom završava pored puteva, u rijekama, na deponijama.

Iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa ističu da nema vremena za čekanje, te da postoji rješenje.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Ono što je ključni problem je da nema sistema kojim se predviđa odvajanje tog optada, odvajanje PET ambalaže od druge vrste otpada. Time se ne otvara prostor za djelovanje firmi koje bi se bavile reciklažom. Ili da se uvede naknada onima koji proizvode kese, tj. koji uvoze plastične kese. Ili da se uvede naknada pri samoj kupovini u trgovačkim lancima“, kaže Majda Behrem Stojanov iz Centra civilnih inicijativa.

U Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH kažu da su početkom ove godine donijeli pravilnik o upravljanju ambalažnim otpadom, ali da će za čišćenje zemlje od plastičnog otpada trebati godine. Ni građani nisu dovoljno ekološki osviješteni. Malo je onih koji razmišljaju o očuvanju životne sredine. Kupci ne zahtijevaju da im se artikli koje kupe pakuju u biorazgradivu ambalažu.

Dok se god ne počne upravljati otpadom tako da otpad postane sirovina, jedan resurs koji se može iskoristiti biće velika opasnost za prirodu. Jer to dođe u zemlju. Pogotovo ako dođe u vodu… a sve to na kraju dođe u vodu, ne razgrađuje se… Životinje se zapletu u to“, govori Zdenka Jelčić iz Udruge prijatelja prirode Močvara.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Tog otpada štetnog po okolinu, kako kažu ekolozi, mogli bismo se osloboditi zabranom proizvodnje i upotrebe, ali u BiH se malo radi na tome da što prije počne upotreba biorazgradive ambalaže.

Al Jazeera Balkans

httpv://www.youtube.com/watch?v=1BTOKBAaD5U

One thought on “BiH najzagađenija plastičnim otpadom u regiji

  • marija

    Žalosno je to što većina plastičnog otpada završi po obalama rijeka i u rijekama. Poslije o tome malo ko vodi računa, što zbog nedostatka sredstava da se rijeke očiste, što zbog nedostatka volje i ekološke neosvještenosti.
    Dovoljno je da se vide prizori tona i tona plastičnog otpada koji se zaustavi na mreži u Eko centru Bočac jezero. Ljudi se trude iz godine u godinu da čiste jezero Bočac, ali se plašim da će zbog nedovoljne podrške odustati i oni.
    Naravno da treba uticati na građane da taj otpad i ne završi u rijekama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.