Korito rijeke Save u posljednjih 10 godina produbljeno za više desetina metara

Prezentacija rezultata projekta “Hidrološko snimanje korita rijeke Save”, koji je imao za cilj utvrđivanje stanja korita, vodotoka i plovnog puta, upriličena je danas u Sarajevu kao zakonski i planski zadatak “Agencije za vodno područje rijeke Save”.

Naime, postojala su saznanja da je došlo da smanjenja vodotoka Save usljed nekontroliranog vađenja šljunka od 1996. do 2008. godine kada je novim zakonom o vodama Federacije BiH nadležnost za davanje dozvola za vađenje šljunka data Agenciji za vodno područje Save.

Kako je za medije danas u Sarajevu kazao direktor Agencije Sejad Delić, vizuelno se već moglo utvrditi da je došlo do devastacije korita i obala te se uvidjelo da postoji veliki broj akata koji su izdati privrednim subjektima za vađenje šljunka i pijeska podsjećajući da su velike količine šljunka tada izvezene u Republiku Hrvatsku za izgradnju autoputeva.

Govoreći o rezultatima ovog projekta, Delić je kazao da je korito produbljeno, na nekim mjestima, za nekoliko desetina metara, ističući da je došlo i do sužavanja na desnoj obali što je uticalo na ugrožavanje

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

nasipa koji imaju veliki značaj za područje Posavine.

“Velikim vađenjem šljunka došlo je do nižeg nivoa podzemnih voda te su se podvodne vode povukle zbog čega smo u situaciji da ponekad privatni i poslovni subjekti nemaju vode”, naglašava Delić.

Prema njegovim saznanjima, a to je rezultat i ovog snimanja Save, nije došlo do značajne obnove korita Save, a zbog velikog vađenja šljunka iz rijeke Bosne nema ni unosa, navodeći da su 2010. godini zabilježene tri poplave koje su uticale na pronos materijala.

Pomoćnik direktora Agencije za plovne putove unutarnjih voda Republike Hrvatske Venceslav Vavrouš kazao je danas novinarima da je u posljednjih deset godina primijećeno znatno produbljenje korita, naglašavajući da će za vraćanje rijeke Save u prijašnje stanje trebati nekoliko godina.

Kazao je da su neki propisi u Hrvatskoj usklađeni s propisima Evropske unije što je rezultiralo činjenicom da u toj zemlji više nema eksploatacije, a vađenje šljunka je dozvoljeno zbog održavanja protočnosti te održavanja plovnog puta i to uz odobrenje Vlade RH.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u SPIN ligi SRS BiH za 2024. godinu

Veliki značaj koji ima rijeka Sava kao prekogranični vodotok (u 300 km toka čini prirodnu granicu između Republike Hrvatske i BiH), potreba da se vodotokom upravlja u skladu s EU legislativom koja se odnosi na vode, kao i da se omogući uvid u stanje u kojem se nalazi ovaj vodotok, uvjetovali su potrebu hidrografskog snimanja korita koje je na području Federacije BiH u ingerenciji Agencije.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.