Pirana ujeda jače od T-Rexa

Vilični mišići crne pirane omogućavaju ovoj ribi da postigne ujed 30 puta jači od sile sopstvene mase, što je rekord bez premca u prirodi, pokazuju rezultati nove naučne studije.
Druge životinje, poput velike bijele ajkule, hijene i aligatora, mogu da nanesu jači ujed u apsolutnom poređenju, ali je njihov stisak manje impresivan kada se u obzir uzme veličina i težina tih životinja.
Prema ovim parametrima, pirane ujedaju jače čak i od praistorijskih čudovišta, poput tiranosaurusa reksa i pretka današnje velike bijele ajkule, navode naučnici, prenio je AFP.
Istraživači su u žurnalu “Naučni izvještaji” objavili da su u brazilskoj rijeci Amazon uhvatili 15 crnih pirana i izmjerili snagu njihovog ujeda. Ribe dužine 20 do 37 centimetara ujedale su po nekoliko puta uzastopno mjerni uređaj, napisali su naučnici iz SAD, Egipta i Brazila.
Ovo je bilo prvo mjerenje snage ujeda crne pirane u prirodi, koja je najveća i najozloglašenija u svojoj vrsti, zbog čega su i sami naučnici bili izloženi riziku tokom istraživanja.
Utvrđeno je da crna pirana
prilikom ujeda stvara silu od 320 Njutna, što je skoro tri puta više od ujeda američkog aligatora, kada se ova životinja svede na njenu veličinu, piše u studiji.
Jedan Njutn je sila koja je potrebna da se masa od jednog kilograma pomjeri za jedan metar u jednoj sekundi.
Ovolika snaga ujeda moguća je zato što mišići u vilici pirane čine više od dva odsto njene ukupne mase.
Naučnici su izračunali da je izumrla megapirana paranensis ujedala snagom između 1.240 i 4.749 NJutna. Ova riba živjela je u periodu Miocena, koji je okončan prije oko pet miliona godina.
Ova riba bila je dugačka oko 70 centimetara i teška oko 10 kilograma, ali je ujedala snagom današnje velike bijele ajkule. To joj je bilo dovoljno da lomi oklope kornjača i većih kopnenih životinja.

Pročitajte i:   Sud poništio ekološku dozvolu za gradnju male hidroelektrane Slapi na Kasindolskoj rijeci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.