2:11 am - Ponedjeljak April 22, 2019

Dobar početak nove sezone

6Prekjučer sam sa zetom odlučio da malo protegnem noge i prošetam pored vode koja teče nekoliko kilometara od moje kuće u nadi da ću je naći odleđenu jer je je temperatura ovih dana bila daleko ispod nule i mnoge rijeke su se ukovale ledom pa se nije moglo loviti.

Na našu sreću našli smo nekoliko ”otvorenih” poteza gdje se moglo zabaciti.

Na jednom od njih, vrlo opasnom zbog oštrog nagiba i klizavog terena, nakon trećeg zabačaja, dobih ovog lijepog mužijaka ”Rainbow” pastrmke i nakon višeminutne ”borbe” sa ledom (jer ako ode pod led presiječe se silk) i očuvanjem ravnoteže te izbjegavanja klizavice, uspio sam ga navući na ”tanak led” i uz pomoć zeta izvukao ga na obalu.

Nakon što smo ga izmjerili i izvagali poljubio sam ga i pustio da i dalje nastavi svoje putovanje ka gornjim dijelovima rijeke u potrazi za svojom izabranicom zbog koje je i došao u rijeku iz jezera Ontario.

Za mamac sam koristio ”Raw Eggs” kako se ovdje naziva vrlo efikasan način lova pastrmke…u tanku mrežicu se veže nekoliko spremljenih jaja pastrmke ili lososa i to se koristi kao efikasan mamac u zimsko vrijeme.

Inače se pored ikre koristi najčešće lov sa strimerima, larvama ali ni ”Rapale” ili ”Mepsovi” nisu za odbacivanje.

Na još jednom mjestu ulovih i drugu, ovaj puta nešto manju oko 2,5kg ovaj puta ženku pa sam i nju uslikao i pustio.

Inače, ovdje vlada lijep običaj da se 90% ribe pušta a poseban je tretman prema ženkama koje se , rekao bih, gotovo uvijek puštaju bez obzira na veličinu vrijeme i mjesto ulova. Zato i ima dosta ribe.

Sve dok vlada ”fer play” tj C&R, ribe i ribolov imaju velike šanse za opstanak. Naravno ovo se odnosi i na korektan odnos industrije što ovdje u Kanadi nije slučaj.

Ja bar nisam dosada nikad čuo da je neko potrovao ribu kao što se to često dešava u BiH a za ove žalosne događaje čitam na stranicama ovog i drugih sajtova naše nam Bosne.

Stoga dragi prijatelji ribolovci i prijatelji ovog sajta želim i vama ugodne ribarske dane i mnogo zdravlja uz naš lijepi običajni pozdrav
”Bistro!”

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Reportaže, Ulovi

4 Responses to “Dobar početak nove sezone”