Najnovije vijestiReportažeUlovi

Dobar početak nove sezone

6Prekjučer sam sa zetom odlučio da malo protegnem noge i prošetam pored vode koja teče nekoliko kilometara od moje kuće u nadi da ću je naći odleđenu jer je je temperatura ovih dana bila daleko ispod nule i mnoge rijeke su se ukovale ledom pa se nije moglo loviti.

Na našu sreću našli smo nekoliko ”otvorenih” poteza gdje se moglo zabaciti.

Na jednom od njih, vrlo opasnom zbog oštrog nagiba i klizavog terena, nakon trećeg zabačaja, dobih ovog lijepog mužijaka ”Rainbow” pastrmke i nakon višeminutne ”borbe” sa ledom (jer ako ode pod led presiječe se silk) i očuvanjem ravnoteže te izbjegavanja klizavice, uspio sam ga navući na ”tanak led” i uz pomoć zeta izvukao ga na obalu.

Nakon što smo ga izmjerili i izvagali poljubio sam ga i pustio da i dalje nastavi svoje putovanje ka gornjim dijelovima rijeke u potrazi za svojom izabranicom zbog koje je i došao u rijeku iz jezera Ontario.

Za mamac sam koristio ”Raw Eggs” kako se ovdje naziva vrlo efikasan način lova pastrmke…u tanku mrežicu se veže nekoliko spremljenih jaja pastrmke ili lososa i to se koristi kao efikasan mamac u zimsko vrijeme.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Inače se pored ikre koristi najčešće lov sa strimerima, larvama ali ni ”Rapale” ili ”Mepsovi” nisu za odbacivanje.

Na još jednom mjestu ulovih i drugu, ovaj puta nešto manju oko 2,5kg ovaj puta ženku pa sam i nju uslikao i pustio.

Inače, ovdje vlada lijep običaj da se 90% ribe pušta a poseban je tretman prema ženkama koje se , rekao bih, gotovo uvijek puštaju bez obzira na veličinu vrijeme i mjesto ulova. Zato i ima dosta ribe.

Sve dok vlada ”fer play” tj C&R, ribe i ribolov imaju velike šanse za opstanak. Naravno ovo se odnosi i na korektan odnos industrije što ovdje u Kanadi nije slučaj.

Ja bar nisam dosada nikad čuo da je neko potrovao ribu kao što se to često dešava u BiH a za ove žalosne događaje čitam na stranicama ovog i drugih sajtova naše nam Bosne.

Stoga dragi prijatelji ribolovci i prijatelji ovog sajta želim i vama ugodne ribarske dane i mnogo zdravlja uz naš lijepi običajni pozdrav
”Bistro!”

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

mersad rajic

Rođen sam u Banja Luci 1946 u kojoj sam odrastao i živio sve do 1993god kad sam sa porodicom otišao u Kanadu gdje i sad živim u malom gradu Pickeringu nedaleko od Toronta. Od djetinjstva se bavim ribolovom i pisanjem tako da sam do danas objavio nekoliko feljtona o mušičarenju u Bosni i Banja Luci. Posebno se zanimam za tradicionalno mušičarenje u našim krajevima za koje smatram da ima duboku tradiciju o kojoj se vrlo malo zna. Objavio sam autobiografsku knjigu"Ribarske staze" koja opširno obuhvata razvoj mušičarenja u Banja Luci između dva poslednja rata. Svi zainteresirani me mogu kontaktirati na moju e-mail adresu:mersad@rogers.com bistro

4 thoughts on “Dobar početak nove sezone

 • StariAlas

  pozdrav lijepe slike ali koliko ja vidim to nije rainbow trout vec je Steelhead trout, kod mene ovde u michiganu je ima dosta pogotovui u jesen kada ulazi u rijeke iz okolnih jezera da bi se hranila ikrom od salmona (lososa) i tako pripremila za zimu i mrijest, Bistro

 • Bistro majstore,

  ne znam kakve su boje kod vas Rainbow trout ali ako bolje pogledas desni”obraz” tj.skrgu vidjeces njenu karakteristicnu crvenu boju koju ovdje kod mene nema Steelhead a koji ovamo ulazi koncem februara i pocetkom marta… nas Steelhead ima malo zaobljeniju glavu, slicno nasoj mladici i rijedje su joj pikne…ma na kraju moj jarane nije ni bitno…vazno je da se ulovilo…
  bistor i tebi pa nam se javi sa nekom fotkicom ubuduce…gdje si u Michigenu?

 • Ćejf čitati vašu reportažu,takođe lijepe fotografije
  Bistro Mersade

 • Fala Zlaja…Bistro i tebi
  mersad

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.