Крупан сом

za_pricu_krupan-som_camci-na-obaliПише: Миливojе Стojчeвић (www.zlatnaribica.rs.sr)
Одлучила моја жена да пеца фидер техником. Наравно, узмемо себи по један фидер штап, накупимо хранилица, хране и осталих потрепштина и поранимо да смо на води око 4, таман прије сванућа.

Одлучимо се за мјесто код којег је матица одмах уз обалу и дубина 3-4 метра. Рачунам, биће плотице, шљивара… За сваки случај сам понио и шаранске штапове, род под и све што иде уз то.
Поставим сомовске удице ВМЦ са повратним језичцима и монтирам дурдубке на оба.
Забацим их у мало плићу и бржу воду и заборавим за њих. Велика су олова, систем је клизни, јавиће сигнализатори ако нешто буде.

Радимо нас двоје све што треба. Понеки шкобаљ се заломи. Бјелица полудила. Сваки забачај узме. Узима на самом дну. Фидер је чудо! Осјети угриз боље него пловак. Свиђа ми се. Око подне нам падне на памет да идемо кући на кафицу и да мало осдспавамо па да се вратимо пред мрак. Тако и урадимо.

Pročitajte i:   SRD 'Vrbas' Gornji Vakuf - Uskoplje: Sutra akcija čišćenja rijeke Vrbas u gradskoj zoni

После ручка се спакујемо, понесемо хладног пива и опет на исто мјесто. Пецали још пар сати, добијали шљиварчиће, пили пиво и уживали у дебелој хладовини крај ријеке.

Као што то увијек  бива, неко се појави да мало поприча са нама. Вараличари ходају, траже добро мјесто… Један пријатељ стаде код нас да прозбори коју. Отворим му једно пиво и поче прича…

-“Јутрос сам долазио ту да пецам, био је и Никола са мном. Закачио сам сома баш ту гдје ти сједиш. Бацио кашику и два -три окрета…дуууууу, узе! Ударим контру, има! Крупан, види се. Мало подигнем штап, машина зуји, јауче. Вуче мрцина! Оде на другу страну, тамо су плићаци и бржа вода. Ух, немам довољно струне па мало загазим. Јест ђавола, дубина преко главе ту под ногама. Умало да се удавим. У тој борби ми се покваси машина и поче да зарибава. Заустави се и …кврц! Пуче струна! Им`о је бар 30 кила.”

-“Незгодно. Баш незгодно.”

-“Идем ја даље, да га ћапим поново.”

Оде.
Жена ме гледа у чуду.

Pročitajte i:   Uništavanje životne sredine u doba koronavirusa: nova studija otkriva slučajeve iz Evrope, Kavkaza i Centralne Azije

– “Шта он то прича, били смо ту јутрос читаво вријеме. Није ни долазио”.
– “Ћути, жено, то нам је муштерија, купује прибор код нас!”

3 thoughts on “Крупан сом

 • 15. Januara 2013. at 19:32
  Permalink

  Super priča…ima nas takvi u velikom broju… još u kafani kad krene priča…

 • 15. Januara 2013. at 21:33
  Permalink

  Неко је некад паметно рекао: “Кад видиш да човјек лаже, пусти га да настави! Тако чиниш двије добре ствари. Прва је да не губиш пријатеља, а друга је што ће и он тебе пустити да лажеш.”

 • 26. Januara 2013. at 17:43
  Permalink

  Neznam zasto, ali oduvijek sam volio slusati ribare koji vole slagati, ne zbog toga sto u sustini neznam biti ljubomoran nego sto znaju tako lijepo lagati. Toliko lijepo da bi odma uzeo pribor i otisao u ribu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.