EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Kod Fukušime ulovljena ozračena riba

radioaktivna-ribaRiba ulovljena nedaleko od nuklearne elektrane u Fukušimi ozračena je čak 2.500 puta više nego što je dozvoljeno da bi mogla da se koristi za ljudsku ishranu.

Kako je saopštila japanska energetska kompanija “Tepko”, operator nuklearke “Fukušima Daiči”, riba je ulovljena u zalivu nedaleko od glavnog reaktora, u okviru programa za kontrolu ozračenosti plodova mora, u trenutku kada se bliži druga godišnjica od velike nuklearne katastrofe, izazvane zemljotresom u martu 2011.

Riba, koju su zvaničnici kompanije “Tepko” nazvali “Majk Murasoi”, sadrži 254.000 bekerela radioaktivnog cezijuma po kilogramu, što je čak 2.540 puta više od dozvoljenih 100 bekerela po kilogramu, ali na njoj nisu zabilježene

degeneracije ili promjene fizičkih karakteristika.

Energetska kompanija “Tepko” trenutno postavlja mreže u moru u prečniku od 20 kilometara oko nuklearke, nadajući se da će na taj način smanjiti migraciju riblje populacije izvan te oblasti.

Naučnici vjeruju da naslage cezijuma na morskom dnu ili curenje iz oštećenih reaktora i dalje zagađuju okean i da mogu da ugroze ribolov u narednih nekoliko decenija.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.