Olimpove priče: Prijatelji – moje bogatstvo

Prijatelji – moje bogatstvo

Netko je davno rekao: “Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš”. Ima tu velike istine i u to sam se puno puta uvjerio kada sam se pokušao sa nekime sporazumjeti a nismo imali zajednički jezik za sporazumjevanje.

Međutim, ovoj bih poslovici dodao i “Vrijediš onoliko koliko i gdje imaš prijatelja”. Ovo nije neka poslovica ali tvrdnja iz te rečenice je tačna i provjerio sam je nedavno za Dunavske regate TDI.

Na toj regati osjetio sam šta znači prijateljstvo i podrška prijatelja. Nije da bez njih ne bih prošao zacrtanu stazu regate, naprotiv, ali su mi olakšali i uljepšali pojedine dionice na regati ugodno me iznenadivši.

Krenimo redom:

Zahvalio bih se Veštici i Aki koji su mi pomogli oko smještaja automobila u Beogradu, nabavili mi telefonsku karticu (koju im još nisam platio ali neću im ostati dužan), kao i njihovom, a sada i mojim prijatelju Vladanu koji je nesebično smjestio moje vozilo u svoju garažu, tako da je bilo najsigurnije.

A onda pođimo Dunavom.

U Bezdanu me sačekao Mossi.

Zahvaljujući njemu, a protiv njegove volje, vidio sam jednu univerzalnu osobu sačinjenu od pograničnog policajca, carinika, lučkog kapetana i konobara zajedno. Ali iako nam je pokvario druženje u ugodnom ambijentu čarde, pronašli smo drugo mjesto gdje smo jelence sa zadovoljstvom popili. U nekoliko navrata.

Iako mi je bilo ugodno sa Mossijem, zbog lošeg vremena nismo se mogli duže zadržati što i nije toliko bitno. Važno je da smo se vidjeli, malo se okrijepili, a dalje kako nas život nanese jednoga u blizinu drugoga

Zoran Marinković, zajedno sa suprugom nesebično je ugostio mene i moje prijatelje, regataše, iz Bugarske i Srbije. Program regate mi nije dozvolio da prisustvujem fešti koju su oni spremali povodom mojega dolaska, ali neka, drugi puta će biti bolje.

Pročitajte i:   Jezero Alagovac kod Nevesinja idealno je mjesto za kratki odmor i uživanje u netaknutoj prirodi

Ako ništa drugo odvojiti ću više vremena za ugodne razgovore sa njima. Za napomeniti je da imaju vikendicu na najljepšem položaju na tome dijelu Dunava i boravak u njoj, odnosno ispred nje, je boravak na samoj dunavskoj obali.

Preko puta Čerevića na ušću Dunavca susreh se sa Mishom D, njegovom vrlo ugodnom suprugom i prijateljima koji su ovamo došli svojim brodovima. Zaista su majstorski odabrali poziciju za odmor u prekrasnoj okolini i uz lijepu Čardu.

Povodom mojega dolaska toliko su jelenka ohladili da su mu se rogovi smrznuli. Ovako pothlađen bio je melem za moje grlo. A tek kakvih sve priča se može čuti od ovoga društva…

Misha D se pobrinuo i da se okrijepim izvrsnom hranom, a posebno me iznenadio kada mi je za put upakovao dva prekrasna jelenceta dobro ohlađena, smještena u konzerve od pola litre. Veliko mu hvala za to.

U starom Slankamenu me iznenadio LSI sa suprugom. Izašao je pred mene tako da me zaista ugodno iznenadio i obradovao. Nismo imali previše vremena biti zajedno zbog mojih obaveza, ali i ono što smo proveli za mene je zaista bilo vrlo ugodno i nezaboravno.

Gospođa od LSI-a je ugodna dama koja je prije neki dan postala baka, što joj se po izgledu nikada ne bi reklo. LSI, pa ni ti ne ličiš na djeda, ali eto ušao si u te životne vode. Hvala tebi i gospođi na posjeti.

Pročitajte i:   SRD Smuđ iz Lukavca: 33 takmičara na Feeder Kupu na jezeru Modrac

I na kraju još dvojica forumaša. Jedan koji potiče iz grada gdje mi je Olimp stacioniran, i drugi koji me molio da mu uljepšam zajedničku fotografiju. Dobro ih znadete.

Hvala obojici na dočeku. Kapetanu još zahvale jer me u najvećoj gužvi prometa odvezao do mjesta gdje me Vladan sačekao i predao automobil, a zatim me vratio nazad. Hvala obojici.

I taman kada pomislih da se oprostim od regataša, odnekuda se stvorio i Barbanesa sa suprugom. Situacija nam je nalagala da jelenka iskonzumiramo, a teme razgovora postale su neiscrpne. Vrlo ugodni i nadasve otvoreni ljudi.

Gospođa se odvažila sjesti u moga Odiseja, iako je bojažljivo tvrdila da nikada ne bi sjela u tako nestabilno plovilo. Tek kada smo joj objasnili i zagarantirali da je nećemo micati sa parkirališta odvažila se i pozirala za fotografiju. Priznajte da je lijepo ispala.

Nisam financijski bogat čovjek, pa ni približno tome. Nakon ove regate se osjećam najbogatiji. Moje bogatstvo ste vidjeli. Iz dana u dan, iz plovidbe rijekom u rijeku, ono raste i sve više sam bogatiji.

Hvala vam svima prijatelji na podršci, druženju, lijepim riječima i gestama koje ste mi uputili. Rijeke i plovidba opet će nas povezati.

Živim snove, ne sanjam život.” – Olimp

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.