Divlje deponije u Tuzlanskom kantonu ugrožavaju zdravlje ljudi

divlja-deponija-grabovac-foto-h-c-Nakon što je prije nekoliko godina propao projekat gradnje „Regionalne eko-sanitarne deponije Huskići“ kod Lukavca, problemi sa gradskim deponijama u svih dvanaest općina Tuzlanskog kantona aktuelezirani su, jer deponije rastu, a gotovo niko ništa ne radi da se problemi riješe.

Za te poslove treba puno sredstava, prije svega prostor za deponiju, ali i ispuniti stroge kriterije okolinskih dozvola. Jedino je općina Srebrenik taj problem riješila kvalitetno i na vrijeme.

Kantonalna inspekcija iz Tuzle je zbog katastrofalnog stanja u oblasti odlaganja smeća, izdala rješenja o zatvaranju svih dvanaest općinskih deponija, ali one i dalje rade, na njima se odlaže čvrsti otpad, a mnoge ni fizički nisu zaštićene, pa po njima svakodnevno rove sakupljači sekundarnih sirovina. Također, slobodno hodaju i životinje kao prenosici zaraznih bolesti.

Stanje je alarmantno, pa je na posljednjoj sjednici OV-a Gračanica pokrenuto pitanje rješenja problema gradske deponije „Grabovac“ koja je sišla gotovo do samog magistralnog puta Tuzla-Doboj. Što je nagore, u blizini deponije živi veliki broj ljudi kojima je ugroženo zdravlje.

Pročitajte i:   "Slika i prilika tri države koje pretendiraju da uđu u EU": Drina prekrivena hiljadama tona smeća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.