EkologijaNajnovije vijesti

Nakon rekonstrukcije prečistača u Butilama, otpadne vode neće zagađivati Miljacku i Bosnu

ZIjada_Krvavac
Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS-a Zijada Krvavac

Od 1992. godine kada je devastiran prečistač u Butilama je izvan funkcije zbog čega se sve otpadne vode Sarajeva odvode u Miljacku, a potom u Bosnu i dalje. Stoga se obnova postrojenja nametala kao najveći ekološki prioritet, čija realizacija bi trebalo uskoro da počne.

Vlada Kantona Sarajevo prošlog mjeseca prihvatila je grant namijenjen za finansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu u iznosu od 7.572.000 eura za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda u Butilama.
O složenim procedurama dobijanja ovih sredstava, te o značaju prečistača za Agenciju FENA govorila je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS-a Zijada Krvavac.

Rekonstrukcija i sanacija prečistača u Butilama finansira se iz dva izvora. Od ukupno 23,6 miliona eura kredita Svjetske banke 18,4 miliona eura su izdvojena za prečistač, a ostala sredstva utrošena su na rekonstrukciju kanalizacione mreže u općinama Kantona Sarajevo, izgradnju dijela kolektora Igman i Bjelašnica, te za jačanje kapaciteta i nabavku opreme za preduzeće “Vodovod i kanalizacija”.

Drugi izvor finansiranja za prečistač u Butilama su grant sredstva od Evropske komisije putem IPA fonda pretpristupni instrument Evropske unije 2010 prvi i drugi dio (10,5 miliona eura) te IPA 2011 (2,5 miliona eura) za projekt otpadnih voda.

S obzirom na to da se rekonstrukcija prečistača finansira iz dva izvora između Evropske komisije i Svjetske banke potpisan je sporazum o Trust Fondu za kofinansiranje (što je učestala praksa) po kojem Svjetska banka preuzima ulogu administratora Komisije za pretpristupni instrument EU i to za IPA 2010 prvi dio u iznosu od osam miliona eura.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

precistac-butileKako Krvavac pojašnjava, isti ovakav sporazum bit će potpisan i za IPA 2010 drugi dio i za IPA 2011 po istom principu što znači da će se cjelokupna procedura i nabavke (odabir marketing izvođača) odvijati uz suglasnost Ministarstva, prema pravilima Svjetske banke i praćenje provođenja projekta.
“Evropska komisija ovako se osigurava da će sredstva biti implementirana po pravilima kako kreditnih, tako i grant sredstava na isti način. Ovim Svjetska banka uzima dio sredstava za administriranje na projektu, tako da je iz IPA-e 2010 od osam miliona eura ostalo 7.572.000 eura, koje je na prošlomjesečnoj sjednici Vlada prihvatila”, dodaje pomoćnica ministra.

Po njenim riječima očekuje se da će sve biti završeno do 2015. godine, a obavljen je pretkvalifikacioni postupak i sada se čeka saglasnost Svjetske banke na evaulacijski izvještaj što bi trebalo biti u narednoj sedmici. Potom će se firmama koje su ispunile kompleksne uvjete uputiti zahtjev za dostavljanje ponuda izvođača, a one u roku od šest sedmica dostvaljaju svoje ponude nakon čega se vrši izbor preduzeća za izgradnju.

“Rekonstrukcijom kompletnog postrojenja ostvarit će se zaštita vodnih resursa smanjenjem zagađenja Miljacke i Bosne, omogućit će se korištenje rijeke Bosne svim korisnicima nizvodno za različite svrhe kao što su navodnjavanje, poljoprivredne djelatnosti, rekreacija i ribolov”, ističe Krvavac.

Također ostvaruju se i određene ekonomske koristi  poboljšanjem životnih sanitarnih uvjeta stanovništva, moguće je ostvariti i ekonomske koristi upotrebom otpadnog mulja iz koga će se moći producirati gas za produciranje električne energije.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Istovremeno, prihvatanjem ovog kredita i otpočinjanjem rekonstrukcije postrojenja u Butilama stvoreni su preduvjeti da se sistem kanalizacione mreže rekonstruira i proširi. Već se krenulo u prioritetne projekte prošle godine, a određena sredstva iz kredita izdvojena su za tu namjenu.

“Posebno je važno da će se rekonstrukcijom postrojenja ispuniti obaveze prema domaćem i međunarodnom zakonodavstvu prema kojima je obaveza svih subjekata onih koji produciraju otpadne voda da ih prečiste, bez obzira na to da li se radilo o industriji ili stanovništvu”, kaže Krvavac.

Ističe da će početak radova, a očekuje se da do sredine ove godine bude sve spremno za revitalizaciju prečistača u svim njegovim fazama, pokrenuti i određene investicije i upošljavanje domaćih kadrova.

Procjenjuje se da će rekonstrukcija koštati oko 37 miliona eura te će vjerovatno nedostajati nešto novca, ali ukupan iznos rekonstrukcije ovog važnog ekološkog postrojenja znat će se nakon završetka tenderske procedure.

Prvi dio iznosa 7.572.000 eura od 13 miliona eura je jedan od najvećih grantova iz pretpristupnih fondova dobiven u regionu a dobiven je uz kredit Svjetske banke od 23.600.000 eura koji se već dvije godine implementira u realizaciji Projekta otpadnih voda u Sarajevu.

One thought on “Nakon rekonstrukcije prečistača u Butilama, otpadne vode neće zagađivati Miljacku i Bosnu

  • Toliko lijepo zvuči da izgleda nemoguće.
    No, vjerujem u gospođu Krvavac jer iz dosadašnjeg iskustva znam da je stručna osoba na pravom mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.