Neprofitne organizacije i pojedinci troše 163 miliona KM iz budžeta Federacije

korupcija_433775Udruženje ‘Pozitivne vrijednosti’ danas je u Sarajevu, predstavilo projekt koji za cilj ima analiziranje dodjele novca pojedincima i neprofitnim organizacijama iz budžeta FBiH
Cilj projekta je smanjenje zloupotrebe javnog novca i racionalizacija javne potrošnje, te uspostavlajnje jasnijih kriterija pri dodjeli javnih sredstava.

“Ovim projektom smo htjeli analizirati budžetsku potrošnju korisnika budžeta FBiH za period 2010./ 2011. godine, te uticati na to da se sredstva dodjeljuju transparentno, da se uspostave jasni kriteriji, da se definiše cjelokupna procedura i da Parlament koji sve to kontroliše povede računa da se budžetski korisnici temeljnije ispitaju”, kazala je predsjednica Udruženja Mevlida Novalić.

Analizom je obuhvaćeno 28 budžetskih korisnika, uključujući oba doma Parlamenta FBiH, urede predsjednika i dopredsjednika Vlade Federacije BiH, 16 ministarstava i određene uprave i direkcije.

Ono što se očekuje od analize je da se poboljšaju procedure i kriteriji pri dodjeli budžetskog novca.

“Sve smo pokrenuli zbog ukazivanja nejasnoće pri dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i pojedincima”, dodala je.

Kroz analizu je utvrđeno da je pojedincima i neprofitnim organizacijama dodijeljeno više od 163 miliona KM, od čega više od 51 milion za pojedice i oko 112 miliona za neprofitne organizacije.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano 'Januarsko takmičenje 2023'

“Kriteriji za dodjeljivanje sredstava iz budžeta su vrlo uopšteni, što otvara prostor da budu tumačeni na razne načine”, kazala je saradnica Udruženja Rubina Čengić.

Institucija koja dodjeljuje javni novac treba da definiše konačne ciljeve novca, da napravi program po kojem bi novac bio dodijeljen i da provjeri da li će novac biti od koristi cjelokupnoj zajednici.

Novac bi trebao biti ustupljen projektima koji su od značaja za cijelu Federaciju.

“Naša zadaća je da napravimo proceduru koja će pomoći da se definišu jasni, mjerljivi i konkretni kriteriji, koje bi institucije koristile pri dodjeli novca, kako bi novac došao do svih korisnika i dao najbolj rezultate”, dodala je.

Javni novac bi trebao biti novac na koji svi imaju pravo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.